Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara Doa ibu bapa pemangkin kejayaan Muhamad Fitri rangkul Perajurit Muda Terbaik Keseluruhan Tentera Udara

Doa ibu bapa pemangkin kejayaan Muhamad Fitri rangkul Perajurit Muda Terbaik Keseluruhan Tentera Udara

by Nurulhuda

IPOH, 20 Mac – Berpegang teguh kepada prinsip ‘doa ibu bapa adalah segalanya’ dan disulami dengan kesungguhan yang tinggi sepanjang tempoh latihan, Perajurit Muda Udara (PjM U) Muhammad Fitri Mahadir, 23, telah dinobatkan sebagai PjM U Terbaik Keseluruhan pada kali ini.

Menurut beliau, impian untuk menceburi kerjaya dalam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah berputik semenjak di bangku sekolah.

Pada masa yang sama, cita-cita anak kelahiran Sungai Petani ini turut mendapat restu dan sokongan daripada ibu bapanya.

Anugerah telah disampaikan oleh Panglima Tentera Udara, Tan Sri Ackbal Abdul Samad TUDM ketika upacara Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Udara Siri 63/20 di Padang Kawad, Akademik Tentera Udara (ATU), hari ini.

Panglima Tentera Udara, Tan Sri Ackbal Abdul Samad TUDM telah menyampaikan Piala Pusingan Panglima Tentera Udara kepada PJM U Muhammad Fitri Mahadir semasa Perbarisan Tamat Latihan perajurit Muda Udara Siri 63/20 di Padang Kawad, Akademik Tentera Udara (ATU), hari ini. Foto: TUDM

Muhammad Fitri merupakan antara 391 pelatih yang telah menjalankan latihan selama 24 minggu bermula 1 Oktober 2020 dan dijangka berakhir pada 31 Mac ini.

Sementara itu, PjM U Muhammad Sollahuddin Aziz, 20, menerima anugerah PjM U Akedemi Terbaik, manakala PjU M Ammar Syafeq Mustafa, 25 pula dianugerahkan PjM U Penembak Terbaik siri ini.

Ackbal ketika berucap turut mengingatkan perajurit muda agar sama-sama berusaha mendukung pelan pembangunan keupayaan TUDM 2055 atau CAP55 bagi memastikan TUDM terus relevan dengan arus perkembangan geo politik serantau.

Tan Sri Ackbal Abdul Samad TUDM ketika berucap turut mengingatkan perajurit muda agar sama-sama berusaha mendukung pelan pembangunan keupayaan TUDM 2055 bagi memastikan TUDM terus relevan dengan arus perkembangan geo politik serantau. Foto: TUDM

“CAP55 merupakan satu perancangan strategik jangka masa panjang TUDM sehingga tahun 2055 yang merangkumi penstrukturan semula ketumbukan aset dan sumber manusia,

“Pelan CAP55 ini adalah kesinambungan daripada pelan Air Force Next Generation (AFNG) yang telah pun berakhir pada tahun 2020. Sehubungan itu, saya meletakkan kepercayaan yang tinggi kepada semua peringkat anggota termasuk saudara saudari perajurit muda sekalian agar kita sama-sama dapat berusaha mendukung pelan pembangunan ini,” katanya.

Pada masa yang sama, Ackbal turut mengingatkan PjM Udara supaya sentiasa memelihara maruah dan disiplin diri, imej serta nama baik perkhidmatan.

Selain itu, beliau berkata pihak pengurusan TUDM tidak akan sesekali berkompromi dengan anggota yang didapati melanggar tatatertib dan disiplin yang bertentangan dengan perundangan perkhidmatan dan undang-undang sivil serta boleh menjatuhkan imej perkhidmatan.

“Tindakan tegas akan diambil dan dalam kes-kes yang tertentu, termasuklah boleh ditamatkan perkhidmatan,” tambahnya. –airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply