Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Laut Eksesais MTA perkukuh hubungan Malaysia-Amerika Syarikat

Eksesais MTA perkukuh hubungan Malaysia-Amerika Syarikat

by Bernama

LUMUT, 14 Ogos – Eksesais ‘Maritime Training Activity’ (MTA) antara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dengan Tentera Laut Amerika Syarikat (USN) yang dilaksanakan sejak 2017 mampu memperkukuhkan hubungan dinamik kedua-dua negara.

Panglima Armada Barat Laksamana Madya Datuk Aris Adi Tan Abdullah berkata eksesais selama enam hari bermula semalam itu dilaksanakan di Pangkalan TLDM di sini dan sekitar Selat Melaka.

“Eksesais kali ini merangkumi pelbagai acara termasuk sukan persahabatan, pertukaran pakar subjek serta ‘field training excercise’ dan ia akan menfokuskan kepada konsep pertukaran ilmu serta diskusi antara pakar subjek.

“Buat julung kali juga, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG) menyertai MTA,” katanya kepada pemberita ketika sidang media selepas merasmikan Eksesais MTA di Pangkalan TLDM di sini hari ini.

Turut hadir pada majlis itu, Panglima Penguasa Maritim Pasifik Laksamana Madya Linda L. Fagan.

Mengulas lanjut, Aris Adi Tan berkata Eksesais MTA tersebut dilihat sebagai peluang keemasan kepada TLDM dan APMM dalam meningkatkan keupayaan serta kebolehan melalui perkongsian pengetahuan dan pengalaman.

Dalam pada itu, Fagan berkata beliau percaya eksesais tersebut akan memberi banyak kelebihan kepada kedua-dua pihak.

“Ini adalah peluang bagi pegawai dan anak kapal untuk berinteraksi dan belajar dari satu sama lain, memahami apa yang dimaksudkan untuk beroperasi sebagai perkhidmatan maritim profesional, saya yakin setiap orang akan belajar banyak antara satu sama lain dan kita semua akan menjadi lebih baik.

“Ini adalah peluang … terlibat dengan rakan kongsi utama di rantau ini dan membantu satu sama lain untuk memahami bahawa sebagai tentera laut dan pengawal pantai, ini merupakan peluang latihan yang lebih baik dalam dua hari mendatang,” katanya. .

Eksesais MTA tersebut melibatkan kira-kira 300 pegawai dan anggota dari kedua-dua negara serta beberapa aset dari TLDM, APMM, USN dan USCG antaranya KD Lekiu, KD Gagah Samudera, KM Marlin, USS Montgomery, USNS Salvor, USNS Millinocket, USNS Rappahannock dan USCGS Stratton. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply