Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara 336 Perajurit Muda Udara berjaya tamat latihan

336 Perajurit Muda Udara berjaya tamat latihan

by Air Times News Network

IPOH, 15 Jun – Seramai 336 Perajurit Muda Udara (PjM U) berjaya menamatkan Latihan Perajurit Muda Udara Siri 60/2019 di Akademi Tentera Udara, Ipoh, Perak.

Majlis istiadat perbarisan tamat latihan telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Affendi Buang.

PjM U Muhammad Khairul Fauzan Rahman telah dinobatkan sebagai PjM U Terbaik Keseluruhan dan menerima Piala Pusingan Panglima Tentera Udara.

Bagi anugerah PjM U Akademik Terbaik pula telah disandang oleh PjM U Ardi Mansyah Rahman @ Latman dan menerima Piala Pusingan Panglima Pendidikan dan Latihan Udara Anugerah Penembak Terbaik dengan menerima Piala Pusingan Asisten Ketua Staf Tadbir disandang oleh PjM U Andrew Prakash A/L James.

Manakala Flait Keseluruhan Terbaik pula dinobatkan kepada Flait Bravo yang menerima Piala Pusingan Komandan.

Kesemua 336 PjM U ini adalah terdiri daripada 294 lelaki dan 42 wanita. Mereka telah menjalani latihan hampir enam bulan sejak 8 Januari 2019 hingga hari ini.

Semasa latihan perajurit muda telah didedahkan dengan modul latihan seperti jasmani, kawad, pengendalian senjata, latihan medan, etika tentera, pengetahuan awam serta modal insan.

Melalui modul-modul latihan tersebut, para pelatih dilatih menjadi sebagai seorang perajurit muda yang akan menggalas tugas dalam mempertahankan kedaulatan Negara.

Selain itu, PjM U juga turut dipupuk semangat kerjasama dalam satu pasukan yang merupakan elemen penting dalam membentuk jati diri seseorang perajurit muda udara.

Untuk melahirkan perajurit muda yang berkualiti, aspek rohani juga turut diberikan penekanan bagi bertujuan membentuk sahsiah diri bagi setiap pelatih.

Mereka dikehendaki untuk bersama-sama melaksanakan solat berjemaah pada setiap waktu serta menghadiri kelas Pendidikan Islam bagi PjM U muslim manakala kelas Pendidikan Moral bagi PjM U bukan muslim.

Turut hadir Panglima Pendidikan dan Latihan Udara, Leftenan Jeneral Dato’ Mohd Asghar Khan Goriman Khan TUDM; Panglima Bantuan Udara, Mejar Jeneral Dato’ Haji Mohammad Salleh Haji Osman TUDM serta pegawai-pegawai kanan TUDM.

Related Articles

Leave a Reply