Home Semasa Sambutan Hari Hak Asasi Manusia bukan untuk menganggu perhimpunan ICERD – SUHAKAM

Sambutan Hari Hak Asasi Manusia bukan untuk menganggu perhimpunan ICERD – SUHAKAM

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 7 Dis – Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) Tan Sri Razali Ismail menyangkal dakwaan bahawa mengadakan Sambutan Hari Hak Asasi Manusia pada 8 Dis ini untuk menganggu perhimpunan kesyukuran terhadap penolakan ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) pada tarikh yang sama.

Razali berkata tarikh untuk sambutan itu telah diputuskan pada 18 Okt mengikut tarikh yang disediakan oleh Pejabat Perdana Menteri.

“Untuk rekod, SUHAKAM menyokong sepenuhnya prinsip hak untuk berhimpun secara aman.

“Dakwaan oleh sesetengah individu bahawa acara SUHAKAM itu dengan dihadiri oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad adalah perhimpunan balas untuk mengganggu perhimpunan ICERD pada hari yang sama bertujuan untuk mencemarkan reputasi SUHAKAM dari kaca mata orang ramai,” katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Pada 23 Nov, Pejabat Perdana Menteri mengeluarkan satu kenyataan memaklumkan bahawa kerajaan Pakatan Harapan tidak akan meratifikasi ICERD dan akan terus mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang di bawahnya termaktub kontrak sosial yang dipersetujui oleh wakil semua kaum semasa pembentukan negara.

Related Articles

Leave a Reply