Home Semasa Agong cemar duli sempurnakan Istiadat Mengarak Panji-Panji

Agong cemar duli sempurnakan Istiadat Mengarak Panji-Panji

by Noor Sheila Amin

PUTRAJAYA, 12 Sep – Yang di-Pertuan Agong Ke-XV Sultan Muhammad V, berkenan mencemar duli bagi menyempurnakan Istiadat Mengarak Panji-Panji sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan baginda yang berlangsung di Dataran Pahlawan, Presint 1 di sini, hari ini.

Sebaik keberangkatan tiba pada jam 10.55 pagi, nyanyian lagu Negaraku dimulakan dan dituruti dengan 21 das Tembakan Meriam Kehormat yang disempurnakan oleh 41 Bateri Istiadat, Rejimen Artileri Diraja diketuai oleh Mejar Mohd Asri Che Wil.

Selain itu, terbang Lintas oleh lima helikopter Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang turut membawa bendera ATM, Tentera Darat Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia diketuai oleh Mejar Narul Nizam Ismail.

Seterusnya, Sultan Muhammad V melakukan pemeriksaan perbarisan diikuti pembukaan medan oleh pancaragam pusat ATM yang diketuai oleh Mejar Muhammad Nor Azizan bin Yahya dan kemudian Pengiring Panji-Panji mengambil Panji-Panji Yang di-Pertuan Agong dan berlangsung Perarakan Panji-Panji Yang di-Pertuan Agong.

Lima Panji-Panji Yang di-Pertuan Agong diarak iaitu Panji-Panji Rejimen Askar Melayu, Rejimen Renjer Diraja, Kor Armor Diraja, Tentera Laut Diraja Malaysia dan Panji-Panji Tentera Udara Diraja Malaysia.

Panji-Panji adalah suatu penghormatan negara yang dianugerahkan oleh Yang di-Pertuan Agong kepada Rejimen/Kor dari Perkhidmatan Tentera Darat, Perkhidmatan Tentera Laut dan Perkhidmatan Tentera Udara.

Pentingnya Panji-Panji adalah mengekalkan semangat, moral dan identiti sesuatu perkhidmatan dan pasukan, manakala penganugerahan Panji-Panji ini sebagai mengenang jasa dan perkhidmatan cemerlang oleh perkhidmatan dan pasukan kepada negara.

Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong adalah satu upacara istiadat gilang-gemilang di mana Panji-Panji ini satu penghormatan dan lambang kemegahan, semangat dan ketaatsetiaan tidak berbelah bahagi oleh ATM kepada raja dan negara.

Turut berlangsung perbarisan berjalan lalu dalam tempoh perlahan dan cepat, perbarisan mara menghadap serta laungan ‘Daulat Tuanku’.

Istiadat pada hari ini diakhiri dengan bacaan doa, nyanyian lagu Negaraku bersekali lintas helikopter ATM.

Istiadat itu turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Timbalan Menteri Pertahanan Senator Liew Chin Tong mewakili Menteri Pertahanan dan Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Panglima Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi mewakili Panglima Angkatan Tentera dan Ketua polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi bin Harun.

Sultan Muhammad V kemudian berangkat meninggalkan majlis pada jam 11.50 pagi.

Related Articles

Leave a Reply