Home SemasaGlobal China tidak konsisten dengan prinsip dan tujuan RIMPAC – Logan

China tidak konsisten dengan prinsip dan tujuan RIMPAC – Logan

by Noor Sheila Amin

Hawaii, 4 Jun – Amerika Syarikat (AS) membatalkan undangannya terhadap China, bagi menyertai latihan ketenteraan bersama Rim Pasific (RIMPAC) pada kali ini berikutan tingkah laku China  yang tidak konsisten dengan prinsip dan tujuan latihan RIMPAC,” kata  jurucakap Jabatan Pertahanan Marine Lt. Col. Christopher Logan dalam satu kenyataan.

China sebelum ini telah menyertai latihan ketenteraan  bersama RIMPAC ini pada tahun 2014 dan 2016.

Jurucakap Jabatan Pertahanan Marine Lt. Col. Christopher Logan, memberitahu bahawa itu adalah langkah pertama dalam membantah tindakan China di Kepulauan Spratly yang menjadi pertikaian di Laut China Selatan.

“China telah memperluas pulau-pulau itu melalui pengorekan, kemudian membina infrastruktur ke atas pulau terbabit, yang sebahagiannya berguna hanya untuk operasi ketenteraan”, katanya.

“Kami mempunyai bukti kukuh bahawa China telah menggunakan peluru berpandu anti-kapal, sistem peluru berpandu permukaan ke udara dan jammers elektronik kepada ciri-ciri yang dipertandingkan di wilayah Kepulauan Spratly di Laut China Selatan,” katanya.

Penyertaan Vietnam dalam RIMPAC merupakan satu lagi langkah utama untuk hubungan ketenteraan antara dua negara yang terkunci dalam peperangan yang panjang  pada 50 tahun yang lalu. A.S. berpandangan Vietnam berpotensi mengimbangi dorongan China untuk menguasai Asia Tenggara, terutamanya Laut China Selatan.

Negara lain yang menyertai RIMPAC ialah Australia, Brunei, Kanada, Chile, Colombia, Perancis, Jerman, India, Indonesia, Jepun, Malaysia, Mexico, Belanda, New Zealand, Peru, Korea Selatan, Filipina, Singapura, Thailand, Tonga dan United Kingdom. Manakala Vietnam, Sri Lanka, Brazil dan Israel kali pertama menyertai RMPAC pada tahun ini.

Sebanyak 26 negara dan penglibatan 47 kapal, lima kapal selam, 18 negara pasukan tentera darat, dan lebih daripada 200 pesawat dan 25,000 kakitangan yang akan mengambil bahagian dalam acara dwitahunan RIMPAC yang akan diadakan 27 Jun hingga 2 Ogos 2018.

Related Articles

Leave a Reply