Home SemasaGlobal Filipina istihar perang jika China melampaui batas

Filipina istihar perang jika China melampaui batas

by Noor Sheila Amin

Manila, 29 Mei – Filipina telah memberi amaran kepada China bahawa ia akan berperang melawan pengambilan sumber semula jadi di Laut China Selatan, serta mengenal pasti “garis merah” yang lain, atau tindakan yang bakal dilakukan Manila tidak dapat diterima sekiranya aktiviti pembinaan di tempat yang menjadi pertikaian berterusan.

“Tiada siapa yang boleh mengeluarkan sumber asli di sana sendiri,”  “Presiden telah mengisytiharkan itu. “Jika sesiapa mengambil sumber semula jadi di bahagian barat laut Filipina -Laut China Selatan, dia akan berperang,” kata Cayetano.

Setiausaha Luar Filipina, Alan Peter Cayetano berkata, China cuba untuk mengekstrak minyak dan gas dari Laut China Selatan adalah salah satu tindakan yang dilarang oleh Duterte.

China telah memberitahu Filipina bahawa tidak ada pendudukan baru di kawasan tidak berpenghuni di bawah perjanjian 2002 dan “kita tidak boleh memalukan antara satu sama lain di depan semua, dalam pelbagai multilateral dan bilateral”, katanya.

Pengkritik berkata pendekatan Duterte telah memperkuatkan China, yang semakin tegas dalam saluran air yang kaya dengan minyak dan gas yang juga dituntut sepenuhnya atau sebahagiannya oleh Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei.

Related Articles

Leave a Reply