Home SemasaGlobal China beri amaran pada 2 kapal perang milik AS di Laut China Selatan

China beri amaran pada 2 kapal perang milik AS di Laut China Selatan

by Noor Sheila Amin

BEIJING, 28 Mei – Tentera negara China melalui jurucakap Kementerian Pertahanan Nasional China, Kolonel Wu Qian memaklumkan bahawa China telah menghantar kapal perang untuk mencabar dua kapal Tentera Laut Amerika Syarikat yang berlayar melalui perairan di Laut China Selatan yang dikatakan oleh China sendiri.

Dua jenis kapal milik AS iaitu Kapal Amerika – Higgins, pemusnah, dan Antietam, kapal penjelajah – diluluskan dalam 12 batu nautika dari Kepulauan Paracel, sebuah kepulauan di bahagian utara perairan Laut China Selatan yang dipertikaikan di pantai Vietnam.

Jurucakap ketua Kementerian Pertahanan Nasional China, Kolonel Kanan Wu Qian, mengatakan bahawa Amerika Syarikat telah “melanggar kedaulatan undang-undang China.”

Tentera China, katanya, akan menjadi “tegas dan tegas dalam tekadnya untuk mengukuhkan pembinaan kesediaan operasi laut dan udara” di pulau-pulau.

Kedua-dua kapal perang Amerika yang terlibat pada hari Ahad semalam telah melakukan gerakan yang dikenali sebagai “kebebasan operasi navigasi” dimana operasi bertujuan untuk menjalankan apa yang dikatakan oleh Amerika Syarikat adalah haknya di bawah undang-undang antarabangsa.

Kedua kapal itu melintas dalam jarak 12 mil dari empat pulau – Tree, Lincoln, Triton dan Woody – menurut seorang pegawai pertahanan Amerika.

Jurucakap Armada Ketujuh Amerika Syarikat, Cmdr. Clay Doss, tidak membincangkan butiran mengenai cabaran China tetapi mengatakan bahawa pada tahun 2017, kapal perang Amerika melakukan operasi serupa di perairan 22 negara yang berlainan, termasuk sekutu Amerika Syarikat.

Operasi itu “tidak mengenai mana-mana satu negara,” katanya dalam satu kenyataan, “tidak juga mengenai membuat kenyataan politik.”

“Kapal angkatan laut Amerika Syarikat Antietam dan Higgins memasuki tanpa izin kerajaan China ke dalam perairan wilayah” di sekitar pulau-pulau, yang disebut China sebagai Kepulauan Xisha, kata Kolonel Wu dalam kenyataan itu.

Related Articles

Leave a Reply