Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Laut Amisah Laskar Kanan wanita pertama terima anugerah ‘Sailor Of The Year’

Amisah Laskar Kanan wanita pertama terima anugerah ‘Sailor Of The Year’

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 27 Apr – Anak kelahiran Sabah, Amisah Kuiming memecahkan tradisi apabila diangkat sebagai Laskar Kanan wanita pertama menerima pingat ‘Sailor Of The Year’ sejak 84 tahun penubuhan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Amisah, 32, anak kelahiran Kampung Tahak, Membakut, Sabah, berkata penganugerahan yang diterima sempena Sambutan Hari TLDM Ke-84 itu merupakan satu pengiktirafan tertinggi kepadanya sebagai Laskar Kanan dan juga golongan wanita yang berkhidmat dalam TLDM.

“Kepada wanita jangan takut untuk cuba sesuatu pekerjaan yang mencabar dan bukan semua wanita boleh membuat kerja rutin sebagai tentera laut, buat yang terbaik.

“Disiplin semua anggota wajib kena tertinggi, cabaran tidak terduga, dalam masa kita tak sedia, kita akan dapat cabaran yang tak terjangka,” katanya yang ditemui pemberita selepas majlis penganugerahan pingat itu.

Laksamana Pertama Datuk Muhamad Ridzwan Abd Rahman mewakili Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin menyampaikan pingat berkenaan pada sambutan Hari TLDM Peringkat Lembah Klang, di sini hari ini.

Related Articles

Leave a Reply