Home Semasa Perbezaan Politik Tidak Halang Bersama Salur Bantuan – Zahid

Perbezaan Politik Tidak Halang Bersama Salur Bantuan – Zahid

by Air Times News Network

KEPALA BATAS, 6 Nov – Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu kesiapsiagaan 100 peratus untuk proses pemindahan mangsa banjir lebih awal bagi menghadapi gelombang kedua dan ketiga perubahan cuaca yang dijangka berlarutan sehingga Februari depan.

Ahmad Zahid berkata semua data berhubung ramalan perubahan cuaca yang diperoleh daripada Jabatan Meteorologi Malaysia akan digunakan sepenuhnya bagi membolehkan semua mangsa dapat dipindahkan lebih awal iaitu seminggu sebelum hujan lebat atau angin kencang berlaku.

Apa yang berlaku di Pulau Pinang adalah suatu pengajaran, bukan dengan tujuan untuk menuding jari tetapi jika Jabatan Meteorologi dapat memberikan hasil unjuran dan ramalan cuaca ini lebih awal maka usaha-usaha pemindahan dapat dilakukan. Semua data ini merupakan teknologi baharu yang jika tidak digunakan maka kesiapsiagaan tidak dapat dilakukan.

Ahmad Zahid Hamidi

“Oleh yang demikian, saya sebagai pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negara akan menggunakan acuan Pelan Pengurusan Banjir Kemaman kerana acuan ini mengunjurkan seminggu sebelum berlaku untuk kesiapsiagaan dilakukan. Pemindahan secara fizikal dilakukan tiga hari sebelum ia berlaku,” katanya pada sidang media selepas melawat pusat pemindahan sementara di Sekolah Kebangsaan Bertam Indah, di sini hari ini.

Yang turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim, Timbalan Menteri Luar Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Terdahulu, Ahmad Zahid meluangkan masa kira-kira setengah jam melawat pusat pemindahan sementara itu sebelum makan tengah hari bersama-sama mangsa banjir di situ.

Mengulas mengenai lawatannya ke kawasan banjir di Pulau Pinang, Ahmad Zahid berkata kemudahan dan bantuan untuk mangsa banjir di negeri ini berada pada skala tujuh daripada 10 dan pihaknya akan memastikan semua barangan keperluan serta peralatan dapat disalurkan segera kepada mereka.

Banjir ini berlaku mengejut

“Oleh kerana keadaan yang berlaku di Pulau Pinang ini agak mengejut maka kemudahan dan perkakasan tidak dapat dibekalkan kepada semua mangsa-mangsa yang telah dipindahkan. Saya harap Datuk Seri Shahidan dapat membantu ketua menteri Pulau Pinang dan kerajaan negeri untuk melakukan penyelarasan,” katanya.

Beliau turut mengarahkan pendaftaran segera mangsa-mangsa banjir yang telah dipindahkan dapat disiapkan sebelum pukul 10 pagi esok kerana tidak mahu kelewatan bantuan kewangan kepada mangsa banjir seperti yang berlaku sebelum ini.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata usaha kerajaan membantu kerajaan DAP Pulau Pinang jelas membuktikan bahawa perbezaan politik tidak menghalang mereka berada di pentas dan akar umbi yang sama untuk menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir.

Kerajaan DAP Pulau Pinang akan memberi kerjasama penuh dengan kerajaan persekutuan dalam usaha memastikan setiap rakyat yang terjejas di negeri ini menerima bantuan yang sewajarnya

Lim Guan Eng

“Saya ucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Ahmad Zahid yang bukan sahaja meluangkan masa malah membatalkan tujuh program sedia ada agar beliau dapat meninjau keadaan banjir dan angin ribut yang begitu kencang sekali di negeri ini. Kita hargai kehadiran beliau. Kita bersyukur tentang beberapa pengumuman yang dibuat oleh beliau iaitu tentang bantuan yang diberikan,” katanya.

Related Articles

Leave a Reply