Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Laut Skuadron Istiadat Berkuda pertama kali sertai TATU Tentera Darat

Skuadron Istiadat Berkuda pertama kali sertai TATU Tentera Darat

by Nurulhuda

PORT DICKSON, 11 Mac – Buat pertama kalinya Skuadron Istiadat Berkuda (SIB) menyertai persembahan TATU Tentera Darat Malaysia (TDM) bagi tahun 2023.

Kehadiran sekumpulan kuda bersama penjaganya telah menarik perhatian pengunjung yang setia menunggu di Padang Kawad Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) walau dalam keadaan hujan.

Pertunjukan pasukan Istiadat Berkuda tersebut merupakan salah satu persembahan yang disajikan kepada pengunjung di Persembahan TATU TD malam tadi.

TATU TD merupakan satu rangkaian persembahan hiburan yang merangkumi variasi pertunjukan aksi-aksi kemahiran dan kepakaran melibatkan konsep marching seperti pancaragam, kawad senyap, tarian perang, kemahiran tempur tanpa senjata TTS), menunggang kuda dan drumline.

Upacara Pembukaan Persembahan TATU dan Karnival Terbuka Tentera Darat sempena Hari Tentera Darat Ke-90 ini telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Selain itu, TATU Tentera Darat ini turut mempamerkan persembahan kepakaran pasukan elit komando dan aset Tentera Darat seperti Anjing Perang yang turut membuat persembahan.

Namun, acara tersebut terpaksa dihentikan akibat hujan lebat sekitar jam 9.30 malam.

Sempena Hari Tentera Darat kali ini, turut diadakan Karnival Hari Terbuka Tentera Darat 2023 yang mempamerkan aset dan kerjaya Tentera Darat.

Terdapat juga pertunjukan Improvised kepakaran Explosive Device (IED) dan Nuklear, Biological and Chemical (NBC), kepakaran ikhtiar hidup, demontrasi sajian medan dan catuan tempur, khidmat kesihatan dan pergigian serta persembahan hiburan daripada Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD).

Difahamkan, pada hari pembukaan ini, dianggarkan seramai 20,000 pengunjung telah hadir memeriahkan Bandar Tentera Darat sejak awal pagi tadi.-airtimes.my

Galeri gambar:

Related Articles

Leave a Reply