Home Pertahanan dan Keselamatan Ganti aset TLDM usang dengan yang baharu demi kedaulatan negara – Sultan Selangor

Ganti aset TLDM usang dengan yang baharu demi kedaulatan negara – Sultan Selangor

by M.Daim

SHAH ALAM, 10 Jan – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj bertitah menyuarakan kebimbangan baginda terhadap kapal-kapal Tentera Laut Diraja Malaysia yang telah berusia.

Baginda yang juga Kepten Yang Dipertua TLDM menegaskan aset-aset tersebut perlu ditukar bagi mempertahankan kedaulatan perairan negara.

Sultan Sharafuddin menzahirkan kebimbangan Baginda terhadap isu keusangan aset TLDM semasa menerima menghadap Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Datuk Abdul Rahman Ayob di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam, Khamis lalu.

“Semasa pertemuan ini, Baginda selaku Kepten Yang Dipertua TLDM menzahirkan kebimbangan terhadap aset-aset keselamatan khususnya kapal-kapal TLDM yang telah berusia dan perlu ditukar,

“Ini demi memastikan kedaulatan perairan negara sentiasa terpelihara dan dalam keadaan siap siaga,” kata laman media sosial rasmi Selangor Royal Office.

Dalam hantaran yang sama, Selangor Royal Office menyatakan Tan Sri Mohd Reza turut merafak sembah Datuk Abdul Rahman kepada Sultan Selangor.

Panglima Tentera Laut ke-18, Tan Sri Reza dijangka akan menyerahkan tugas belliau kepada Datuk Abdul Rahman pada 23 Januari ini.

Isu keusangan aset dan kelewatan perolehan Littoral Combat Ship (LCS) telah membelenggu angkatan pertahanan laut negara. Tan Sri Reza sebelum ini dilihat lebih berani dan vokal dalam menyuarakan kebimbangan beliau terhadap keberadaan dan keadaan semasa aset TLDM.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj merupakan Kepten Yang Dipertua Tentera Laut Diraja Malaysia. Baginda menerima menghadap Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Datuk Abdul Rahman Ayob di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam, Khamis lalu.

Beberapa siri kenyataan yang disuarakan oleh Panglima Tentera Laut sebelum ini turut membuka mata rakyat Malaysia akan keperluan semasa TLDM yang memerlukan pemodenan dalam kadar segera. Kenyataan beliau turut disokong oleh Panglima Armada Barat dan Panglima Armada Timur yang ketika itu menegaskan kepentingan aset kombatan yang berkeupayaan untuk TLDM.

Tambahan pula, TLDM sebelum ini menyatakan eksesais terbesar pasukan itu, Eks Kerismas yang diadakan pada Oktober 2022 sedikit terganggu akibat kerosakan dan keusangan aset.

Kali terakhir TLDM mendapat aset baharu berstatus kombatan penuh adalah pada sekitar 1980-an dan 1990-an. Ini melalui perolehan kapal kelas KASTURI, kelas LAKSAMANA dan kelas LEKIU.

Perolehan kapal kelas KEDAH (Offshore Patrol Vessel) yang pada mulanya dirancang untuk menggantikan sebilangan aset kapal serang laju (FAC) hanya mampu direalisasikan sebanyak 6 buah berbanding 27 buah dirancang. Walaupun kapal kelas ini digariskan untuk mampu menampung operasi misil anti permukaan Exocet MM40 Block 2, sehingga kini kesemua 6 buah kapal kelas Kedah tidak dilengkapi dengan sistem persenjataan tersebut.

Namun begitu, perolehan OPV telah dirancang untuk disambung di bawah Pelan Transformasi 15-to-5 (15-to-5)   dengan perolehan 12 buah kapal tambahan.

Pelan 15-to-5 yang dilancarkan pada tahun 2016 lalu merupakan perancangan strategik TLDM untuk memperkemaskan kelas-kelas aset kombatan yang sebelum ini terdiri daripada 15 buah kelas kepada 5 kelas.

Pelan Transformasi 15-to5 bermatlamat untuk memperkemaskan aset kombatan TLDM.

5 kelas yang disasarkan adalah Kapal Tempur Pesisir (LCS), Kapal Misi Pesisir (LMS), Kapal Peronda Generasi Baharu (NGPV), Kapal Sokongan Pelbagai Peranan (MRSS), dan kapal selam.

Sehingga kini, perolehan 4 kapal LMS berjaya direalisasikan dengan penyerahan kapal ke-4 kapal kelas ini, KD RENCONG kepada TLDM pada 28 Januari 2021.

Pada ketika ini, TLDM sedang menanti keputusan kerajaan untuk mendapatkan kelulusan perolehan kapal LMS Batch ke-2 (LMSB2) bagi menampung kekurangan yang sedia ada.

Pun begitu, perolehan LCS menjadi tumpuan umum berikutan kelewatan kapal ini siap sehingga membawa kepada campur tangan kerajaan serta siasatan oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Utama Mohamad Hasan dan Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany meninjau status semasa pembinaan kapal LCS dalam satu lawatan pada 9 Januari 2023.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Utama Mohamad Hasan semalam menyatakan keyakinan beliau untuk kapal LCS yang pertama untuk siap pada tahun 2024.

Kerajaan Malaysia sebelum ini meluluskan perolehan 6 buah kapal LCS sebagai langkah permulaan Pelan 15-to-5.

Secara keseluruhan, pelan ini menggariskan TLDM untuk memiliki 12 buah LCS, 15 LMS, 18 NGPV dan 4 kapal selam. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply