Home PolitikPakatan Harapan PRU15: Anwar yakin dapat ‘tawan’ Putrajaya, jadi Perdana Menteri

PRU15: Anwar yakin dapat ‘tawan’ Putrajaya, jadi Perdana Menteri

by Nurulhuda

PERMATANG PAUH, 19 Nov – Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau secara berhati-hati optimis partinya memenangi Pilihan Raya Umum ke15 (PRU15) apabila melihat penilaian dan tahap sokongan rakyat.

Beliau berkata, PH yakin dapat membentuk kerajaan seterusnya berdasarkan penilaian kajian dan sokongan yang bersemangat dari penyokong partinya.

Anwar menjelaskan, beliau tidak peduli dengan strategi Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) untuk membentuk gabungan bagi membentuk parti baru jika mereka mempunyai majoriti mudah dan parlimen yang tergantung.

“(PH) yakin dapat membentuk kerajaan gabungan PH, keadaan kelihatan baik dan jika diizinkan Allah akan angkat sumpah sebagai Perdana Menteri seterusnya,” katanya selepas mengundi di SK Sri Penanti di Permatang Pauh di Pulau Pinang hari ini.

Jelasnya, BN dan PN mempunyai strategi mereka sendiri, tetapi bagi kami mereka (BN dan PN) adalah sama kerana mereka mengamalkan sistem yang sama.

“Tiada ketelusan dan tadbir urus yang lemah dan lebih toleransi dalam rasuah dan saya tidak hairan mereka bekerjasama,

“Kita mendapat sokongan yang menggalakkan termasuk di Tambun, saya berdoa Insya Allah, kita mendapat majoriti untuk membentuk kerajaan,” ujarnya.

Apabila ditanya adakah beliau yakin ke Istana Negara untuk mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, Anwar menjawab Insya-Allah.

“Saya optimis dengan berhati-hati berdasarkan bukti awal, tinjauan dan kepercayaan daripada orang ramai, yang berdoa untuk perubahan,

“Kita tidak boleh mengharapkan negara maju jika kita tidak menerima perubahan bermakna sebagai sebuah negara Malaysia yang bersatu,

“Saya berharap SPR akan menunjukkan prestasi yang telus dan profesional seperti yang mereka lakukan setakat ini,” tambahnya.

Selain itu, Anwar turut berharap agar rakyat Malaysia dapat mengubah landskap politik negara ini dengan mengundi parti yang selayaknya.

Anwar yang juga pengerusi PH bertembung 4 penjuru di Tambun dengan Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, Aminuddin Md Hanafiah (BN) dan Abdul Rahim Tahir (PEJUANG). -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply