Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara A400M TUDM terajui rekod penerbangan 10,000 jam pertama di dunia

A400M TUDM terajui rekod penerbangan 10,000 jam pertama di dunia

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 29 Mac – Pesawat A400M Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) merupakan yang pertama untuk merekodkan lebih 10,000 jam penerbangan di seluruh dunia pada tahun 2021.

Ketua Asia-Pasifik Airbus Defence and Space, Johan Pelissier telah menyampaikan anugerah kepada Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Seri Mohd Asghar Khan Goriman Khan TUDM, sebagai tanda penghargaan atas pencapaian penuh bersejarah ini.

“Keupayaan mencapai rekod jam serta kitaran penerbangan yang jauh lebih tinggi berbanding pengendali pesawat A400M yang lain, menjadikan TUDM diiktiraf selaku peneraju fleet global bagi pesawat itu,

“TUDM juga bertindak sebagai sumber rujukan berharga bagi kesemua pelanggan pesawat A400M dan Airbus sedia ada,” katanya.

Ketua, Asia-Pasifik Airbus Defence and Space, Johan Pelissier menyampaikan anugerah kepada Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Seri Mohd Asghar Khan Goriman Khan TUDM bagi meraikan pencapaian pesawat A400M TUDM

Mengulas lanjut, sejak beroperasi dengan TUDM dari tahun 2015, pesawat A400M telah berupaya mengubah corak operasi pesawat pengangkutan udara, dengan memainkan peranan penting dalam pelbagai misi.

“Ini termasuk pengangkutan kargo dan penumpang, misi kemanusiaan dalam bantuan bencana, pengangkutan bagi muatan berat serta menyokong strategi kebangsaan dalam usaha memerangi pandemik COVID-19, pengangkutan alatan perubatan, serta operasi pengisian minyak di udara (Air-to-Air Refueling),” ujarnya.

Menurut Airbus, baru-baru ini, TUDM telah menaiktaraf keupayaan taktikal pesawat A400M yang membolehkan pesawat tersebut melaksanakan misi seperti hantaran udara melalui penerjunan statik dan bebas serta penerbangan pada ketinggian aras rendah.

“Untuk rekod, TUDM merupakan pelanggan eksport pertama bagi program ini dan pengendali pesawat A400M yang pertama di rantau Asia Pasifik,” jelasnya. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply