Home Semasa Gempa Bumi Lombok: Seorang rakyat Malaysia maut, 6 lagi dikhuatiri hilang

Gempa Bumi Lombok: Seorang rakyat Malaysia maut, 6 lagi dikhuatiri hilang

by M.Daim

PUTRAJAYA, 17 Mac – Wisma Putra mengesahkan seorang rakyat Malaysia telah terkorban dalam satu kejadian gempa bumi yang melanda Lombok Timur, hari ini.

“Kementerian Luar Negeri melalui Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta telah menerima laporan bahawa seorang warganegara Malaysia telah terkorban manakala 6 warganegara Malaysia yang lain belum dapat dikesan,” kata Wisma Putra dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari ini.

“Sehingga kini, pihak berkuasa tempatan masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi mengenai insiden ini,” jelas Wisma Putra. Pada masa yang sama, Wisma Putra juga belum mendedahkan identiti mangsa yang terlibat.

Gempa bumi berukuran 5.8 skala Richter telah melanda Lombok Timur, Nusa Tenggara barat pada pukul 2.07 petang waktu tempatan. Ketika kejadian, kesemua 7 rakyat Malaysia dilaporkan berada di Air Terjun Tiu Kelep Senaru, Lombok.

Gegaran turut dirasai di Lombok Utara, Lombok Timur, Lombok Barat, Lombok Tengah, Mataram di Nusa Tenggara Barat dan sebahagian kawasan selatan Pulau Bali.

Related Articles

Leave a Reply