Home Semasa Tentera gagalkan penyeludupan ketum

Tentera gagalkan penyeludupan ketum

by Noor Sheila Amin

Padang Terap, 2Sep – Kegiatan dua lelaki cuba menyeludup 637 kilogram (kg) daun ketum berjaya dikesan anggota keselamatan yang mengawal kawasan sempadan Malaysia-Thailand, berdekatan Pos Sahara, dekat Padang Terap, semalam.

Panglima 6 Briged, Brig Jen Datuk Abdul Aziz Ismail berkata, anggota Batalion Keenam Rejimen Askar Melayu Diraja (6 RAMD) yang melakukan rondaan terserempak lori yang dinaiki dua lelaki terbabit ketika rondaan pada 3.30 petang.

“Pasukan berkenaan diketuai Kapten Mohd Khairuddin Mohd Anuar bersama tiga anggota kemudian mengarahkan pemandu menghentikan lori untuk pemeriksaan dan menemui muatan bata.

Bagaimanapun pemeriksaan lanjut di bahagian bawah lori mendapati terdapat 42 bungkusan hitam mengandungi daun ketum disorokkan pada bahagian yang diubahsuai,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Abdul Aziz berkata, lelaki berusia 43 tahun yang juga rakyat tempatan dan rakannya lelaki warga Thailand berusia 36 tahun kemudian ditahan untuk tindakan lanjut.

Katanya, turut dirampas lori dianggarkan bernilai RM20,000 dan 370 bata bernilai RM55 serta dua telefon bimbit menjadikan jumlah keseluruhan rampasan melebihi RM77,000.

“Kedua-dua lelaki terbabit dan semua barang rampasan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Terap untuk siasatan lanjut,” katanya.

Related Articles

Leave a Reply