Home Semasa SOSMA tetap dimansuh – Peguam Negara

SOSMA tetap dimansuh – Peguam Negara

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 26 Ogos – Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) akan dimansuhkan seperti yang dijanjikan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Peguam Negara, Tommy Thomas berkata, walaupun terdapat bantahan berhubung pemansuhan tersebut, ia perlu dilakukan memandangkan undang-undang berkenaan bertentangan dengan prinsip keadilan sejagat.

“Undang-undang ini akan dimansuhkan tetapi banyak yang perlu dilakukan kerana perubahan perlu mengambil masa.

“Perkara ini juga perlu dilakukan dengan cermat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel forum bertajuk Status Reformasi Institusi Selepas 100 Hari anjuran Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) dan Persatuan Alumni London School of Economics Malaysia di sini, hari ini.

Yang turut menjadi panel forum berkenaan ialah Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md. Yusof; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Subang Jaya, Michelle Ng; Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dr. Ong Kian Ming serta Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Shahril Sufian Hamdan.

SOSMA diwujudkan pada 22 Jun 2012 oleh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dimansuhkan pada 15 September 2011 selepas ditubuhkan pada 1960.

Berbanding SOSMA, ISA mengenakan tindakan yang lebih tegas iaitu pesalah boleh ditahan polis selama 60 hari tanpa perbicaraan dan boleh dilanjutkan sehingga dua tahun dengan kebenaran Menteri Dalam Negeri.

SOSMA pula lebih menepati hak asasi manusia apabila pesalah ditahan dalam tempoh hanya 24 jam untuk penyia­satan dan boleh dilanjutkan tidak lebih 28 hari.

Menurut Tommy, melalui maklum balas yang diterima daripada pengamal undang-undang, SOSMA didapati berkesan untuk mena­ngani masalah jenayah yang berkaitan dengan kegiatan gengster.

“Saya terkejut apabila ada peguam yang memberitahu SOSMA berkesan untuk tanga­ni masalah gengster tetapi saya berpandangan ia me­nyalahi kebebasan,” katanya.

Dalam forum sama, Kian Ming berkata, SOSMA telah disalahgunakan oleh kerajaan terdahulu dan pemansuhan undang-undang tersebut dapat mengelakkan perkara yang sama berulang semula.

Related Articles

Leave a Reply