Home Semasa Larangan Bertudung Tindakan Kurang Ajar – Pesara TUDM

Larangan Bertudung Tindakan Kurang Ajar – Pesara TUDM

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 14 Nov – Sebarang dasar larangan pemakaian tudung seperti yang dilapor dibangkitkan Persatuan Hotel-Hotel Malaysia (MAH) adalah bertentangan dengan Perlembagaan negara, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Beliau menyifatkan dasar larangan bertudung bagi wanita Islam yang bekerja di barisan hadapan sektor perhotelan di sesetengah rangkaian hotel di negara ini sebagai perkara tidak berasas.

Menurutnya, pendirian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) adalah jelas berdasarkan status Islam di negara ini dan prinsip kebebasan dalam beragama.

“Dalam soal ini, perlu difahami secara jelas bahawa pemakaian tudung dalam Islam adalah kewajipan dan isu ini bersifat menyeluruh yang menjadi sebahagian daripada tuntutan agama,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2018 peringkat jawatan kuasa di Dewan Rakyat hari ini.

Asyraf Wajdi menjawab soalan Datuk Dr Khairudin Aman Razali (PAS-Kuala Nerus) berkenaan pendirian Jakim tentang isu pemakaian tudung.

Seorang pesara TUDM yang ditemui di Kuala Lumpur, Lt Kol Bersara Kamal Ariffin menyifatkan tindakan oleh MAH adalah kurang ajar dan patut diambil tindakan kerana menghina kedudukan Islam sebagai agama resmi negara.

“Hotel-hotel ini perlu disenarai hitamkan dan di boikot oleh rakyat Malaysia. Kalau boleh batalkan lesen mereka”, ujar beliau lagi.

Related Articles

Leave a Reply