Home Pertahanan dan Keselamatan Hamid Mohd Amin dilantik Ketua Pengarah APMM yang baharu

Hamid Mohd Amin dilantik Ketua Pengarah APMM yang baharu

by Nurulhuda

PUTRAJAYA, 6 Nov – Laksamana Maritim Datuk Hamid Mohd Amin dilantik sebagai Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) yang baharu, berkuat kuasa hari ini.

APMM dalam kenyataan hari ini memaklumkan, pelantikan Hamid, 59, yang sebelum ini Timbalan Ketua Pengarah APMM (Operasi), adalah bagi menggantikan Datuk Mohd Zubil Mat Som yang bersara wajib Mac lepas.

Simbolik pemakaian pangkat telah disempurnakan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan isteri Ketua Pengarah APMM, Datuk Sapiah Datuk Mohd Nor yang juga merupakan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli, Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

Menurut APMM, Hamid memiliki pengalaman luas dalam pelaksanaan operasi maritim di perairan negara, termasuk Selat Melaka dan Sabah Sarawak dalam menjaga keselamatan negara daripada pelbagai ancaman khasnya jenayah rentas sempadan.

“Sebelum ini, beliau pernah berkhidmat dalam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) selama 23 tahun sebelum diserapkan ke APMM sebagai pegawai perintis pada 31 Oktober 2005,

“Beliau turut pernah memegang pelbagai jawatan termasuk Ketua Staf Bahagian Penguatkuasaan Maritim di Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) pada tahun 2019,

“Beliau juga pernah dilantik menjadi Pengarah di Bahagian Penguatkuasaan dan Penyelarasan APMM pada 2021, sebelum menjadi Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Mac lepas,” menurut kenyaaan itu.

Menurut APMM lagi, Hamid telah mencapai banyak kejayaan melalui penahanan dan pendakwaan kes berprofil tinggi seperti penyeludupan dan pemerdagangan manusia, minyak, kontraban dan barangan kawalan yang melanggar undang-undang negara.

“Malah, beliau diyakini akan meningkatkan keupayaan aset dan kompetensi warga APMM melalui aspek penguatkuasaan dan carilamat di samping memperkukuhkan kerjasama strategik dengan agensi-agensi tempatan dan luar negara,” ujar APMM lagi. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply