Home Pertahanan dan Keselamatan APMM pamer kesiagaan, keupayaan aset di LIMA’23

APMM pamer kesiagaan, keupayaan aset di LIMA’23

by Nurulhuda

LANGKAWI, 23 Mei – Sebanyak 4 buah kapal dan 2 buah helikopter Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) bakal dipertontonkan dalam pemeriksaan armada (Fleet Review) sempena Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2023 (LIMA’23) yang akan diadakan di Pulau Langkawi bermula dari 23 hingga 27 Mei 2023 ini.

Pihak APMM dalam kenyataan memaklumkan, sebagai salah satu acara yang menjadi tarikan seluruh dunia, APMM yang memasuki edisi ketujuh penyertaannya turut bakal menyajikan demonstrasi menyelamat di kapal.

Menurutnya, demontrasi tersebut akan dikendalikan oleh Pasukan Tindakan Khas dan Penyelamat Maritim Malaysia (STAR TEAM) bagi memperlihatkan bagaimana agensi ini melaksanakan tugas dalam situasi sebenar khususnya yang melibatkan serangan bersenjata oleh pihak penjenayah di laut seperti rompakan atau aktiviti jenayah di laut yang lain.

“Selain dipertontonkan kepada umum aksi-aksi yang menarik, APMM turut terlibat dalam pameran statik dengan membawa aset milik agensi seperti bot Benteng dan Jet Ski di Resort World Langkawi (RWL) di samping reruai terbuka yang menampilkan maklumat berkaitan agensi ini selain pameran senjata serta teknologi terkini yang digunapakai oleh anggota ketika menjalankan tugas,

“Di samping program pameran di Resort World Langkawi, APMM turut membuka reruai di Mahsuri International Exhibition Centre (MIEC) pada tarikh yang sama,” jelas kenyataan itu.

Tambah APMM, dengan mengetengahkan rekaan haluan kapal sebagai inspirasi binaan pada kali ini, para pengunjung yang hadir ke ruang berkenaan akan dapat merasai suasana seperti berada di atas kapal sebenar.

“Malah antara aktiviti yang dijangka bakal mencuri tumpuan pada ruang pameran APMM pada kali ini adalah virtual reality atau VR,

“VR yang disediakan ini memberi peluang kepada pengunjung untuk melihat dari perspektif seorang anggota APMM yang sedang bertugas melaksanakan operasi penguatkuasaan di atas bot serta operasi mencari dan menyelamat (SAR) dari udara menggunakan kaedah winching,” tambah APMM.

Pihak APMM turut menjelaskan, LIMA’23 turut menjadi platform kepada APMM dalam menjalinkan kerjasama dengan sektor komersial sama ada syarikat tempatan mahupun antarabangsa dalam mendapatkan teknologi terkini khususnya dari aspek keselamatan dan penguatkuasaan di laut.

Jelasnya, secara keseluruhannya, penyertaan APMM dalam LIMA’23 membantu mempamerkan keupayaan dan kesiagaan Malaysia dalam aspek keselamatan maritim dan operasi SAR.

Selain itu, ia juga dapat memberi peluang kepada pihak APMM untuk membina hubungan dengan organisasi lain dalam industri maritim dan aeroangkasa.

LIMA’ 23 bakal membuka tirainya esok dimana ia merupakan pameran yang membabitkan 2 kementerian utama iaitu Kementerian Pertahanan dan Kementerian Pengangkutan Malaysia.

Segmen udara LIMA’23 akan berlangsung di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC), manakala segmen maritim pula diadakan di Resort World Langkawi (RWL) bermula 23 hingga 27 Mei ini. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply