Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Tentera Darat berkas 2 PATI warga Indonesia

Tentera Darat berkas 2 PATI warga Indonesia

by Muaz Rizqi

JOHOR, 4 April – Tentera Darat Malaysia (TDM) telah menahan 2 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia di sekitar jalan raya Sedeli Besar ke Sedeli Kecil iaitu Kampung Tuan Sheh, pada Ahad lalu.

Kejadian tersebut berlaku kawasan tanggungjawab Briged Ketujuh Infantri Malaysia (7 Bgd).

Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Div) dalam kenyataan berkata, Rejimen Kedua Kor Armor Diraja (2 KAD) telah mengesan kehadiran 2 orang wanita yang mencurigakan di kawasan berkenaan.

“Hasil pemeriksaan terhadap 2 individu wanita tersebut, mendapati mereka tidak memiliki dokumen yang sah dan berusia 38 tahun dan 50 tahun,

“PATI tersebut turut menjalani saringan COVID-19 di Klinik Kesihatan Sungai Rengit dan seterusnya di bawa ke Balai Polis Bayu Damai,” ujar 3 Div dalam kenyataannya.

Tambahnya lagi, PATI itu diserahkan kepada pihak Jabatan Imigresen Malaysia, Johor Bahru selepas selesai menjalani ujian saringan COVID-19.

Nilai keseluruhan rampasan berjumlah RM1,115.82 melibatkan wang tunai dan 2 buah telefon bimbit yang terdiri daripada pelbagai jenama.

Tambah 3 Div, pihaknya akan terus komited memperkasakan kawalan keselamatan di sempadan negara melalui pemantauan serta penguatkuasaan berterusan bagi memastikan jenayah rentas sempadan dapat dikekang demi kedaulatan negara. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply