Home Pertahanan dan Keselamatan Cuba sogok RM200 ribu, polis rampas 1.8 tan dadah bernilai RM64.8 juta

Cuba sogok RM200 ribu, polis rampas 1.8 tan dadah bernilai RM64.8 juta

by Nurulhuda

KANGAR, 23 Feb – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menumpaskan cubaan sindiket pengedaran dadah dengan menggunakan taktik menunda lori 1 tan yang dipenuhi dengan 1.8 tan syabu dianggarkan bernilai RM64.8 juta dalam serbuan di Simpang Empat, pada Ahad lalu.

Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad memaklumkan, lori tunda itu ditahan ketika operasi bersepadu melibatkan Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 2 Briged Utara, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Perlis dan Polis Marin Perlis di sekitar Jalan Sungai Baru Simpan Empat kira-kira 4 pagi.

“Ketika rondaan ketua pasukan operasi tersebut menahan sebuah lori yang sedang menunda lori yang tertutup dan hasil pemeriksaan mendapati terdapat 27 guni yang setiap satu mengandungi 25 bungkusan disyaki dadah jenis syabu,

“Keseluruhan berat dadah yang dirampas berjumlah 1.8 tan yang dianggarkan bernilai RM64.8 juta,” katanya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perlis, hari ini.

Surina berkata polis turut menahan 5 warga tempatan termasuk seorang wanita berusia dalam lingkungan 29 hingga 49 tahun yang bekerja sebagai ejen kasino, tukang masak dan penyanyi kelab malam.

“Salah seorang daripada suspek yang ditangkap itu menawarkan wang berjumlah RM200,000 kepada semua anggota polis yang terlibat dengan tujuan sogokan itu untuk menutup dan menyelesaikan kes itu,

“Namun semua pegawai yang terbabit menolak dan merampas wang tunai berkenaan untuk tindakan dibawah Akta Suruhanjaya Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya lagi.

Beliau turut menjelaskan, kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan semua suspek direman selama 7 hari bermula dari tarikh tangkapan.

“Saringan mendapati 2 daripada suspek yang ditahan itu positif dadah methamphetamine,

“Dadah yang dibawa masuk dari negara jiran itu dipercayai akan diedar ke selatan negara untuk kegunaan lebih kurang 9 juta penagih dan ini merupakan tangkapan terbesar,

“Siasatan lanjut akan diadakan bagi memburu dalang sindiket tersebut,” jelasnya lagi.

Jelas Surina, pihaknya turut menyita pelbagai aset dianggarkan bernilai RM387,525 termasuk 3 buah kenderaan, barang kemas dan wang tunai. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply