Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat PATI Thailand ditahan ceroboh sempadan negara

PATI Thailand ditahan ceroboh sempadan negara

by Nurulhuda

BUKIT KAYU HITAM, 4 Feb – Seorang pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Thailand yang cuba menceroboh masuk negara menggunakan laluan yang tidak sah telah diberkas oleh anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) di sempadan Malaysia – Thailand pada Jumaat.

Pihak Markas Divisyen Kedua Infantri (2 Div) dalam kenyataan memaklumkan, tangkapan tersebut berlaku di sektor Kawasan Tanggungjawab Briged Keenam Infantri Malaysia (KTJ 6 Bgd).

Jelasnya, pasukan beroperasi telah mengesan individu (lelaki) sedang berkeliaran dalam keadaan yang mencurigakan di sekitar pagar utama pos pemerhati di sempadan Malaysia-Thailand.

“Pasukan beroperasi seterusnya bertindak menahan orang awam tersebut,

“Hasil pemeriksaan mendapati orang awam lelaki tersebut merupakan PATI warganegara Thailand yang tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah dan memasuki negara melalui laluan haram,” jelas kenyataan itu.

Turut dirampas 3 buah telefon bimbit dan wang tunai dalam matawang Malaysia dengan anggaran nilai keseluruhan rampasan sebanyak RM 1,014.10.

Seterusnya, PATI diserahkan kepada Balai Polis Bukit Kayu Hitam.

Markas 2 Div menjelaskan, pasukan beroperasi akan terus mempertingkatkan kawalan di sempadan negara bagi mengekang aktiviti jenayah rentas sempadan khususnya kemasukan PATI. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply