Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat 10 RAMD, 6 RRD kerah tenaga bantu mangsa banjir di Johor

10 RAMD, 6 RRD kerah tenaga bantu mangsa banjir di Johor

by Nurulhuda

JOHOR BAHRU, 26 Jan – Meskipun hanya terdapat 7 buah Pusat Pemindahan Sementara (PPS) yang meliputi 4 di Batu Pahat dan 3 di Muar, warga Markas Briged Ketujuh Infantri Malaysia (7 Bgd) tetap terus mengembeling tenaga untuk membantu keluarga mangsa yang terjejas akibat banjir sejak Isnin lalu.

Pihak Markas 7 Bgd menerusi hantaran di media sosialnya memaklumkan, anggota dari Batalion Kesepuluh Rejimen Askar Melayu Diraja (10 RAMD) telah diaturgerakkan ke lokasi berkenaan bagi membantu mangsa yang terjejas.

“Aturgerak pegawai, anggota serta aset ketenteraan diteruskan pada 26 Januari 23 bagi mempercepatkan proses pemindahan mangsa banjir ke PPS selain membantu pentadbiran dan agihan bantuan di PPS,” jelas hantaran itu.

Selain itu, pasukan dari Batalion Keenam Rejimen Renjer Diraja (6 RRD) turut dikerah bagi meneruskan bantuan Op Murni di daerah Kota Tinggi sejak semalam.

“Pasukan telah diaturgerakkan bagi membantu di dua Pusat Pemindahan Sementara (PPS) iaitu PPS Balairaya Kg Perpat dan PPS SK Teluk Hutan Lesung di KTJ Kota Tinggi,

“2 buah kenderaan 3 ton digunakan bagi membantu menyampaikan bekalan makanan dan bantuan banjir kepada kawasan yang terjejas dan terputus laluan perhubungan,

“Selain itu, pasukan juga membantu mengeluarkan seorang warga emas dari PPS SK Teluk Hutan Lesung yang memerlukan rawatan dialisis keluar dari kawasan terjejas banjir,” jelas pihak 7 Bgd lagi.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) memaklumkan terdapat 4 PPS di Kluang ditutup sementara 5 dibuka di daerah Kota Tinggi dan Mersing menjadikan jumlah keseluruhan 56 PPS yang masih beroperasi.

Segamat masih terjejas teruk melibatkan mangsa seramai 1,762 orang daripada 498 keluarga, Kluang 1,176 orang (323 keluarga), Mersing 1,173 orang (359 keluarga), Kota Tinggi 782 orang (190 keluarga), Batu Pahat 299 orang (79 keluarga), Muar 217 orang (47 keluarga) dan Pontian 18 orang (4 keluarga). -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply