Home Semasa Mara ke depan, saya tidak akan korek sejarah lampau – Anwar Ibrahim

Mara ke depan, saya tidak akan korek sejarah lampau – Anwar Ibrahim

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 29 Nov – Penjawat awam diseru untuk bersama-sama membawa perubahan bagi memulihkan dan mengeluarkan semua rakyat negara ini dari masa yang sukar.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, matlamat itu mungkin sukar dicapai sekiranya tidak menerima kerjasama daripada semua pihak.

Tegasnya, Malaysia pada suatu ketika dahulu telah mencapai suatu tahap membanggakan namun malangnya ia merosot kerana beberapa faktor.

“Negara ini perlukan perubahan, suatu tahap yang pernah kita capai dulu malangnya merosot, baik dari segi ekonomi, kestabilan atau pun disiplinnya,

“Dan tentunya semua tahu tentang pelanggaran hukum termasuk isu-isu penyelewengan rasuah yang kadang-kadang ada kaitannya dengan pimpinan penjawat awam,

“Dalam sejarah negara, kerajaan silih berganti namun penjawat awam sebagai tunggak mentadbir, kekal mengangkat sistem dan pentadbiran,” katanya dalam ucapan Majlis Perjumpaan bersama warga Jabatan Perdana Menteri, pada Selasa.

Dalam masa yang sama, beliau memberi jaminan akan menghormati kedudukan penjawat awam dan mempastikan semua menteri yang beliau lantik selepas ini mematuhi disiplin ini.

“Saya harap semua penjawat awam bekerja dengan menghormati disiplin penjawat awam dan memperbetulkan kecuaian sebelum ini yang menjadi sejarah lampau,

“Saya tidak akan korek sejarah lama tetapi kita kena maju ke depan,” ujarnya.

Sehubungan dengan itu, Perdana Menteri mengajak kesemua penjawat awam bersama beliau bagi menjayakan usaha untuk memajukan negara.

“Bukan dari segi politik tetapi jalur perkhidmatan yang bebas, profesional dengan semangat untuk menjadikan manusia sebagai insan yang berguna,” tambahnya. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply