Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat 2 wanita antara 14 PATI Myanmar dicekup ceroboh Malaysia

2 wanita antara 14 PATI Myanmar dicekup ceroboh Malaysia

by Air Times News Network

BUKIT KAYU HITAM, 26 Okt – Seramai 14 pendatang asing tanpa izin (PATI) warganegara Myanmar ditahan ketika cuba masuk ke negara ini melalui sempadan Malaysia-Thailand dengan menggunakan laluan yang tidak sah.

Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia (2 Div) dalam satu kenyataan berkata, kejadian tersebut berlaku di sektor Operasi (Op) Benteng Kawasan Tanggungjawab Briged Keenam Infantri Malaysia (6 Bgd).

“Pada 25 Oktober 2022 jam 10.30 pagi, Tim Ronda yang sedang melaksanakan tugas rondaan di kawasan sempadan Malaysia-Thailand telah mengesan pergerakan sekumpulan orang awam dalam keadaan mencurigakan yang cuba bersembunyi di kawasan laluan sungai sekitar kawasan Kemajuan Tanah Bukit Tangga,

“Anggota bertugas seterusnya bertindak menjejaki dan menahan kesemua orang awam tersebut seramai 14 orang,” katanya.

Menurutnya, hasil pemeriksaan mendapati kesemuanya adalah warganegara Myanmar yang tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah berumur antara 18 hingga 39 tahun terdiri daripada 12 lelaki dan 2 wanita.

Turut dirampas adalah 3 buah telefon bimbit, wang tunai dalam matawang Myanmar, 10 kad pengenalan warga Myanmar dan 7 beg pakaian dengan anggaran nilai keseluruhan rampasan RM1,500.22.

Kesemua PATI diserahkan kepada Balai Polis Bukit Kayu Hitam. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply