Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Malaysia-AS perkukuh kolaborasi menerusi MoU Pasukan Tentera Forensik Arkeologi

Malaysia-AS perkukuh kolaborasi menerusi MoU Pasukan Tentera Forensik Arkeologi

by Air Times News Network

PORT DICKSON, 5 Ogos – Kolaborasi antara kerajaan Malaysia dan Amerika Syarikat terus diperkukuhkan menerusi Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Pasukan Tentera Forensik Arkeologi Malaysia-Amerika Syarikat di Auditorium Muzium Tentera Darat, pada Khamis.

Tentera Darat Malaysia (TDM) dalam hantaran di media sosialnya berkata, MoU yang dimeterai ini bertujuan menjalankan kolaborasi dalam aspek penyelidikan, penyiasatan dan repatriasi terhadap spesimen mayat anggota tentera Amerika Syarikat yang terkorban atau hilang semasa Perang Dunia Kedua di Malaysia.

MoU ini telah ditandatangani antara Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Muez Abd Aziz mewakili kerajaan Malaysia dan Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia, Brian D. McFeeters yang mewakili kerajaan Amerika Syarikat.

Turut hadir, Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mejar Jeneral Datuk Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply