Home PolitikPakatan Harapan Ketua Pesuruhjaya SPRM perlu direhatkan dari tugas – Majlis Presiden PH

Ketua Pesuruhjaya SPRM perlu direhatkan dari tugas – Majlis Presiden PH

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 23 Sept – Pakatan Harapan meminta supaya Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki direhatkan sementara waktu dari tugasnya sehingga siasatan penuh dapat dilakukan.

Majlis Presiden PH dalam satu kenyataan berkata, langkah ini perlu dibuat, berikutan penahanan reman 3 pegawai kanan SPRM pada 14 sehingga 19 September lalu, atas dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan di dalam urusan kes terhadap bekas Ketua Pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), Datuk Hasanah Abdul Majid.

Kenyataan bersama ini oleh Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Amanah, Mohamad Sabu; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Madius Tangau.

Dalam pada itu, PH menyambut baik kenyataan yang dibuat Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin di dalam Dewan Rakyat semalam bahawa satu kertas inkuiri Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah dibuka terhadap isu ini.

“Walau bagaimanapun, memandangkan isu ini telah mewujudkan satu persepsi yang amat buruk terhadap SPRM serta mengakibatkan rakyat Malaysia mempertikai integriti institusi itu sendiri,

“Kami berpandangan bahawa satu kertas siasatan perlu dibuka, siasatan tersebut perlu bersifat menyeluruh dan mereka yang telah melanggar undang-undang mesti dibawa ke muka pengadilan,” katanya.

Sementara itu, PH berpandangan bahawa kerajaan wajar mempertimbang menasihatkan Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong untuk membentuk sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk menyiasat isu-isu berhubung SPRM, serta mencadangkan langkah-langkah mereformasi institusi penting ini. – airtimes.my

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply