Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Tentera Darat cekup 28 PATI baru mendarat di Johor

Tentera Darat cekup 28 PATI baru mendarat di Johor

by Nurulhuda

KOTA TINGGI, 6 Sept – Tentera Darat Malaysia (TDM) telah menahan 28 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia yang ceroboh masuk ke Malaysia melalui lorong tikus, pagi tadi.

Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Div) dalam kenyataan berkata, tangkapan tersebut dibuat hasil daripada pemerhatian anggota Pos Pemerhati yang mengesan pergerakan bot mencurigakan di kawasan Bio-Desaru, Bandar Penawar.

Menurutnya, pasukan telah menghantar Tim Quick Reaction Force (QRF) ke kawasan berkenaan selepas mendapat maklumat tersebut.

“Hasil penjejakkan yang dilakukan telah mengesan 26 PATI sedang bersembunyi di tepi pantai Jalan Tanjung Balau – Sedili Kecil (Bio-Desaru) dan berjaya ditahan sekitar jam 2.30 pagi,

“Kemudian, pada jam 5.30 pagi, 2 lagi PATI ditahan di lokasi yang berhampiran,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, kesemua 28 PATI tersebut yang terdiri daripada 25 lelaki dan 3 wanita berusia 17 hingga 51 tahun itu dipercayai baru saja tiba ke negara ini melalui jalan yang tidak sah.

Tambahnya, nilai rampasan dianggarkan berjumlah RM 17,575.80 melibatkan matawang Ringgit Malaysia RM 1,004.00, matawang Indonesia iaitu IDR 27,052,000.00 (RM 7,870.80), bersama 23 buah telefon bimbit.

“Kesemua PATI ditahan dan dibawa ke Markas Taktikal Tanjung Sepang untuk menjalani pemeriksaan serta saringan COVID-19 sebelum diserahkan kepada pihak Jabatan Imigresen Malaysia (JIM),

“Manakala, laporan polis telah dibuat di Balai Polis Bayu Damai,” ujarnya.

Pada masa yang sama, pihaknya menjelaskan tim QRF meneruskan operasi bagi menjejak dan mencari kemungkinan saki baki PATI di sekitar kawatan tangkapan dilakukan. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply