Home SemasaGlobal Kapal tentera laut Amerika Syarikat, Australia laksana operasi bersama Laut China Selatan

Kapal tentera laut Amerika Syarikat, Australia laksana operasi bersama Laut China Selatan

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 12 Jun -Kapal Tentera Laut Amerika Syarikat (US Navy) dan Tentera Laut Diraja Australia (RAN) selesai melaksanakan operasi bersama di Laut China Selatan pada 11 Jun.

Pihak Armada ke-7 US Navy (US 7th Fleet) dalam satu kenyataan berkata, operasi bersama secara bilateral tersebut telah dilaksanakan semenjak 6 Jun.

“Kapal pembinasa kelas Arleigh Burke, USS CURTIS WILBUR (DDG54) telah bertemu dengan kapal RAN, HMAS BALLARAT pada Ahad lalu,

“Pertemuan antara kedua-dua kapal ini dilakukan bagi tujuan operasi bersama di Laut China Selatan hingga 11 Jun,” kata kenyataan itu.

Menurut pihak US Navy, operasi bilateral itu merangkumi operasi pelayaran dan ulang bekal di laut dengan kapal USNS BIG HORN.

“Kedua-dua pihak telah meningkatkan kemahiran anak kapal masing-masing dalam situasi operasi bersama,

“Selain daripada itu, ia turut memperkukuhkan rutin operasi di kawasan perairan dengan mengikut undang-undang antarabangsa,” jelas kenyataan itu.

Antara melaksanakan operasi bersama, kedua-dua kapal tersebut turut melaksanakan operasi silang helikopter, latihan tembakan dan operasi maritim bersama.

Sementara itu, Pegawai Memerintah USS Curtis Wilbur, Komander Anthony Massey menegaskan operasi bersama tersebut merupakan bukti komitmen kedua-dua pihak dalam menjaga kebebasan dan keterbukaan wilayah Indo-Pasifik.

Dalam kenyataan sama, Pegawai Memerintah HMAS Ballarat, Komander Antony Pisani menegaskan operasi ini akan memperkukuhkan perikatan Amerika Syarikat dan Australia.

“Latihan ini membina kerjasama kukuh antara US Navy dan RAN,” katanya.

Menurut pihak US 7th Fleet, USS Curtis Wilbur pada ketika ini sedang melaksanakan operasi bagi memperkukuhkan keterbukaan dan kebebasan perairan Indo-Pasifik. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply