Home PolitikBarisan Nasional Jawatan menteri, timbalan menteri UMNO kekal sehingga Parlimen bubar

Jawatan menteri, timbalan menteri UMNO kekal sehingga Parlimen bubar

by Nurulhuda

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=b4LxhgYuE3E[/embedyt]

KUALA LUMPUR, 1 Apr – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan tiada arahan khusus untuk pemimpin UMNO yang dilantik sebagai menteri, timbalan menteri dan jawatan lain untuk meletakkan jawatan masing-masing dalam Kabinet.

Menurutnya, apa yang dibincangkan dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU) baru-baru ini hanyalah mengesahkan keputusan Majlis Tertinggi (MT) sebelum ini iaitu untuk terus kekal dalam kerajaan sehingga parlimen dibubarkan.

“Kita akan terus sokong kerajaan yang ada pada hari ini sehingga Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dan apabila parlimen dibubarkan kita tidak akan bekerjasama lagi,

“Itu usul yang diluluskan dalam PAU 2020,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) dan Pingat Perkhidmatan & Pekerti Terbilang Kementerian Pertahanan Tahun 2021 di sebuah hotel, hari ini.

Dalam masa yang sama, Ismail Sabri berkata, hubungan diantara Pas dan UMNO di peringkat akar umbi serta pimpinan tertinggi masih baik walaupun selepas PAS mengumumkan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam menghadapi PRU-15, semalam.

‘Kerjasama (dengan Pas) berjalan seperti biasa di peringkat cawangan, bahagian. Saya percaya bulan Ramadan ini akan ada banyak program keagamaan bersama,

“Program telah ditetapkan dan saya percaya ia akan diteruskan. Sebenarnya, hubungan akar umbi dan peringkat tertinggi pun masih seperti dulu, jadi tidak ada isu,” tambahnya.

Beliau yang juga Menteri Kanan Pertahanan berkata, kedua-dua pemimpin UMNO dan PAS akan mengadakan mesyuarat dalam masa terdekat bagi membincangkan perkembangan terbaru.

“Biasanya setiap dua minggu sekali kita akan adakan mesyuarat bersama, iaitu UMNO dan Pas. Mungkin selepas ini kita akan bincang dan bawa perkara berkaitan hubungan ini.

“Tetapi setakat ini, usul keempat atau kelima dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU) baru-baru ini adalah perkukuhkan kerjasama dengan Pas dalam Muafakat Nasional,” ujarnya.

Semalam, PAS dan Bersatu menegaskan akan meneruskan kerjasama dalam Perikatan Nasional (PN) bagi menghadapi PRU ke-15.

Kedua-dua parti itu turut bertegas menolak sebarang bentuk ‘penjajaran baharu’ untuk menubuhkan kerajaan pasca PRU-15 terutama yang melibatkan Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya.

Bersatu dan PAS akan menubuhkan suatu Jawatankuasa Permesyuaratan di peringkat pusat bagi merangka strategi dan hala tuju parti khusus bagi menghadapi PRU15 termasuk rundingan pengagihan kerusi. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply