Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara Ackbal Panglima Tentera Udara ke-19

Ackbal Panglima Tentera Udara ke-19

by Nurulhuda

SUBANG, 3 Jan – Jeneral Datuk Seri Ackbal Abdul Samad TUDM secara rasminya hari ini telah dilantik sebagai Panglima Tentera Udara ke-19 bagi menggantikan Jeneral Tan Sri Affendi Buang TUDM.

Affendi menyerahkan tampuk pemerintahan tertinggi TUDM kepada Ackbal setelah dilantik menjadi Panglima Angkatan Tentera ke-21 bagi mengantikan Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin yang bersara wajib pada Khamis.

Jeneral Datuk Seri Ackbal Abdul Samad TUDM secara rasminya telah dilantik sebagai Panglima Tentera Udara ke-19 bagi menggantikan Jeneral Tan Sri Affendi Buang TUDM.

Terdahulu, Affendi telah menyempurnakan Istiadat Perbarisan Serah Terima Jawatan Panglima Tentera Udara dan upacara pemakaian pangkat ‘Jeneral TUDM’ serta penyerahan ‘tonggak kuasa’ kepada Ackbal di Pangkalan Udara, Subang hari ini.

Seramai 23 orang pegawai dan 420 anggota lain-lain pangkat diketuai oleh Leftenan Kolonel Nazlan Shah TUDM terlibat di dalam perbarisan pada hari ini.

Panglima Angkatan Tentera mengucapkan tahniah kepada Ackbal yang menurutnya merupakan calon paling sesuai untuk menerajui TUDM.

“Saya yakin kepimpinannya akan dapat meneruskan legasi kecemerlangan TUDM seterusnya memimpin TUDM ke arah wawasan unuk menjadi kuasa udara yang unggul serta disegani di masa hadapan,

“Tahniah juga kepada Panglima Pendidikan dan Latihan Udara Leftenan Jeneral Datuk Mohd Asghar Khan TUDM yang akan dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Udara,

Upacara pemakaian pangkat Jeneral kepada Jeneral Datuk Seri Ackbal Abdul Samad oleh Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang di Pangkalan Udara Subang.

“Saya yakin dengan gandingan pucuk pimpinan TUDM yang baru ini akan mampu membawa TUDM ke satu tahap yang lebih tinggi dan mencipta lebih banyak kejayaan,” ujar Affendi dalam ucapannya.

Turut hadir Ketua Staf Markas Angkatan Tentera, Leftenan Jeneral Datuk Kamarulzaman Mohd Othman TUDM dan pegawai-pegawai kanan serta warga TUDM.

Related Articles

Leave a Reply