Ditanya sama ada sebarang tindakan akan diambil terhadap pegawai-pegawai yang telah bersara jika didapati mereka terbabit dalam pertukaran tanah itu, Mahathir berkata: “Ya, kerajaan masih boleh mengambil tindakan”.

Pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat kelapan Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah (JKKMAR) semalam, Dr Mahathir menegaskan bahawa niatnya ialah untuk membawa laporan mengenai salah laku pada masa lepas dan tindakan undang-undang akan diambil terhadap mereka yang terbabit tidak kira sama ada mereka masih ada di sana ataupun tidak.

Sebelum ini Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu dilaporkan telah mendedahkan baru-baru ini mengenai campur tangan politik dalam urusan tanah dalam kementeriannya sejak 1997.

Mengenai laporan media asing yang mengatakan pelabur dunia telah hilang sabar dengan reformasi Pakatan Harapan yang perlahan, Mahathir berkata, kerajaan telah menunjukkan prestasi yang baik dan banyak pelaburan telah masuk ke Malaysia dan ia menduduki tempat yang tinggi dalam pelbagai indeks antarabangsa.

“Yang jelas, Malaysia adalah sebuah negara yang baik untuk melabur tetapi (sesetengah) laporan berita melaporkan seolah-olah Malaysia adalah sebuah negara yang buruk dan terbabit dalam peperangan,” kata beliau yang menambah, media tidak sepatutnya melaporkan berita tidak benar.
Ditanya sama ada laporan-laporan mengenai peristiwa 13 Mei 1969 akan diklasifikasikan semula, Mahathir berkata, kerajaan akan mengkaji perkara itu.

Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam berkata, tiada permohonan rasmi diterima agar laporan-laporan berkaitan peristiwa 13 Mei itu diklasifikasikan semula. – Bernama