Home Semasa Akta hasutan masih relevan bagi pelihara perpaduan – Mohammed Hanif

Akta hasutan masih relevan bagi pelihara perpaduan – Mohammed Hanif

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 4 Dis – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) perlu mengekalkan Akta Hasutan 1948 kerana ia memainkan peranan utama dalam memelihara keharmonian dan ketenteraman awam.

Bekas Ketua Polis Negara, Tun Mohammed Hanif Omar berkata bahawa undang-undang itu masih relevan dengan suasana masyarakat negara yang terdiri daripada berbilang kaum, bangsa dan agama.

Memetik laporan Bernama, Mohammed Hanif meminta masyarakat, terutama para pemimpin, untuk belajar daripada sejarah di sebalik pelbagai sebab undang-undang itu digubal termasuk untuk melindungi kedudukan Raja-Raja Melayu.

“Anda boleh mempersoalkan pelaksanaan akta tersebut tetapi tidak boleh mempertikaikan undang-undang itu sendiri. Anda perlu membaca dan memahami Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Beliau yang memegang jawatan Ketua Polis Negara selama 20 tahun dari 1974 hingga 1994, berkata demikian pada sidang media bagi mengumumkan pelancaran Siri Syarahan ‘Kepimpinan Dr Mahathir Mohamad’ anjuran Institut Pengurusan Malaysia (MIM),di sini semalam.

Mohammed Hanif  berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada ia adalah idea yang baik untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 susulan insiden rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25, Subang Jaya, minggu lalu.

Semalam, kerajaan mengumumkan moratorium beberapa undang-undang yang sedang dalam kajian untuk dimansuhkan sebelum ini ditarik balik berikutan insiden di kuil berkenaan.

Antaranya adalah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (SOSMA) 2012 (Akta 747), Akta Pencegahan Keganasan (POTA), Akta Pencegahan jenayah 1959 (POCA) dan Akta Hasutan 1948.

Mohammed Hanif, yang juga pengerusi MIM, juga menegaskan semua pihak perlu menggunakan saluran yang betul untuk menyuarakan pendapat dan masalah dan tidak meletakkan undang-undang di tangan sendiri kerana ini boleh mengganggu gugat ketenteraman awam.

“Isu kuil berkenaan adalah isu perundangan…jangan biarkan kumpulan pengacau membuat hal. Biarkan mahkamah melakukan tugas mereka. Sebarang rasa tidak puas hati boleh merujuk kepada mahkamah dan buat mengikut undang-undang,” katanya.

Related Articles

Leave a Reply