Home Semasa Agong titah hentikan kontroversi stoking kalimah ALLAH

Agong titah hentikan kontroversi stoking kalimah ALLAH

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 28 Mac – Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim bertitah agar semua pihak berhenti mengambil kesempatan ke atas isu sarung kaki (stoking) tertera kalimah Allah kerana perkara itu sudah dalam proses perundangan.

“Saya telah menitahkan untuk tindakan diambil mengikut lunas undang-undang, maka tidak perlu lagi untuk mana-mana pihak terus mengapi-apikan kemarahan secara berterusan,

“Tindakan diambil bukanlah untuk menghukum semata-mata, tetapi sebagai pengajaran dan peringatan kepada semua untuk menjaga sensitiviti rakyat Malaysia,” titah Seri Paduka Baginda menerusi hantaran yang dimuat naik di akaun Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada Rabu.

Seri Paduka Baginda turut bertitah, adalah lebih baik untuk masyarakat mengambil iktibar daripada kejadian itu dan berusaha untuk mengeratkan lagi perpaduan.

“Kemarahan yang berlarutan tidak akan menguntungkan sesiapa. Semua pihak, terutamanya pemimpin masyarakat perlu bertindak matang,

“Ajaklah rakyat ke arah perpaduan, bukan perpecahan. Inilah peluang untuk mendapat pemahaman yang lebih baik antara satu sama lain dalam masyarakat kita yang majmuk, agar perkara sebegini tidak berulang lagi,” titah Sultan Ibrahim.

Sebelum ini video dan tangkap layar gambar stoking yang tertera kalimah Allah tular menerusi media sosial yang didakwa dijual di sebuah kedai rangkaian serbaneka sehingga menimbulkan kemarahan umat Islam.

Pada 16 Mac lepas pengendali kedai rangkaian serbaneka itu memohon maaf susulan video tular penjualan stoking yang tertera kalimah Allah itu di cawangan Bandar Sunway, Petaling Jaya.

Pada 26 Mac pula, Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan KK Supermart & Superstore Sdn Bhd, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan dan isterinya, Datin Seri Loh Siew Mui mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Shah Alam atas dua pertuduhan melukakan perasaan orang Islam dalam isu berkaitan stoking tertera kalimah Allah.

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) turut menasihatkan orang ramai agar bertenang dan tidak menyumbang apa-apa tindakan yang boleh membawa kepada peningkatan ketegangan di dalam negara.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Mohd. Shuhaily Mohd Zain berkata, ketika ini keadaan agak panas berhubung isu stoking sehingga mengundang kemarahan sesetengah pihak.

Beliau berkata, pihaknya menggesa semua pihak berhenti memainkan isu Agama, Bangsa dan Institusi Diraja (3R) kerana ia mampu menggugat keharmonian dan ketenteraman awam di negara ini.-airtimes.my

#semasa #airtimes #stoking #DaulatTuanku #Malaysia

Related Articles

Leave a Reply