Home Pertahanan dan Keselamatan Senapang patah pam Ithaca 37 masih berbisa

Senapang patah pam Ithaca 37 masih berbisa

by Muaz Rizqi

Peperangan bukan lagi sesuatu perkara yang asing bagi kita. Setiap masa peperangan berlaku di mana-mana sahaja, tanpa mengira tempat, waktu, keadaan dan cuaca. Antara peperangan yang besar telah berlaku ialah Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua, Perang Vietnam, Perang Teluk dan banyak lagi.

Peperangan juga telah membawa manusia kepada perkembangan kemajuan teklonogi pertahanan. Antara teknologi pertahanan yang dihasilkan ialah kenderaan perisai, bom tangan, pesawat pejuang, radar pengesan, perhubungan dan juga senjata api yang dihasilkan secara meluas.

Selepas Perang Dunia Pertama, Ithaca 37 yang juga dikenali sebagai Model 37 ialah senapang patah pam yang dibuat dalam jumlah besar untuk pasaran awam, penguatkuasaan undang-undang dan ketenteraan.

Syarikat Ithaca Gun ialah pengeluar senapang patah yang ditubuhkan di Ithaca, New York, pada tahun 1880. Ithaca Gun juga telah memperkenalkan senapang patah baharu mereka iaitu Ithaca Model 37 pada tahun 1937.

Syarikat Ithaca Gun itu telah diasaskan oleh rakan kongsi William Henry Baker, Dwight McIntyre, John Van Natta dan Leroy H.Smith.

Selepas Perang Dunia II, Ithaca meneruskan pengeluaran Model 37 dan mempunyai pengeluaran dalam tempoh masa panjang untuk senapang patah tindakan pam dalam sejarah. Model 37 juga dilaporkan telah mengatasi Winchester Model 12.

Penggunaan Model Ithaca 37 berkembang semasa pertempuran Perang Vietnam. Satu kontrak 1962 untuk 22,000 unit senjata rusuhan Model 37 dengan laras 20 inci adalah untuk tentera Vietnam Selatan.

Model 37 yang digunakan oleh tentera Amerika ketika Perang Vietnam pada tahun 1956.

Salah satu ciri yang menjadikan Model 37 sangat menarik ialah Model 37 lazimnya digunakan oleh pasukan khas tentera Amerika Syarikat. Pasukan khas seperti Navy SEAL dan Army Green Beret sering menggunakan senjata itu dalam beberapa operasi yang dilaksanakan.

Model 37 tersebut turut menarik minat Jabatan Polis New York City (NYPD) dan Jabatan Polis Los Angeles dalam penggunaan senjata tersebut.

Selain dari Amerika Syarikat, senjata itu juga turut digunakan oleh beberapa buah negara yang terdiri daripada Argentina, Bolivia, Brazil dan Korea Selatan.

Model 37 ialah senapang patah yang dikendalikan secara manual, slaid atau pam yang disuap daripada majalah tiub yang terletak di bawah tong. Senjata itu juga mempunyai permukaan cengkaman yang baik dan sesuai dikendalikan dengan pantas.

Model 37 mempunyai panjang 29.9 inci dan mempunyai purata berat 4.3kg.

Senjata ini juga mempunyai laras sepanjang 1,010mm serta turut menggunakan peluru yang berkaliber 12 (18.53 mm).

Ithaca 37 adalah merupakan senapang patah pam yang masih digunakkan dan dikeluarkan sejak era Perang Dunia Kedua sehingga kini. -airtimes

 

Related Articles

Leave a Reply