Home Semasa #Semasa: PRN – 72,554 anggota tentera, polis dan pasangan selesai laksana tanggungjawab

#Semasa: PRN – 72,554 anggota tentera, polis dan pasangan selesai laksana tanggungjawab

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 8 Ogos – Seramai 72,554 orang pengundi awal yang terdiri daripada anggota tentera, polis dan Pasukan Gerakan Am (PGA) serta pasangan mereka telah melaksanakan tanggungjawab masing-masing hari ini, sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) di 6 negeri yang terlibat.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Ikmalrudin Ishak berkata, jumlah peratusan keluar mengundi bagi semua negeri terbabit adalah melebihi 90 peratus.

Menurutnya, peratus mengundi awal bagi negeri Kedah adalah sebanyak 96.02 peratus jumlah keluar mengundi diikuti Terengganu sebanyak 95.91 peratus, Selangor (95.87 peratus), Pulau Pinang (95.01 peratus), Negeri Sembilan (94.05 peratus) dan Kelantan (93.9 peratus).

“Manakala, bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen P036 Kuala Terengganu, seramai 1,286 orang pengundi atau bersamaan 95.47 peratus terdiri daripada tentera dan pasangan serta polis sudah mengundi awal,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Bernama melaporkan, sebanyak 260 pusat mengundi awal yang mengandungi 377 tempat mengundi atau saluran awal bagi PRN di 6 negeri ditutup pada 5 petang tadi.

Turut ditutup ialah 3 pusat mengundi awal di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu bagi PRK Parlimen Kuala Terengganu yang diadakan serentak.

Semua pusat pengundian awal di 6 negeri termasuk di IPK Terengganu itu ditutup secara berperingkat seawal 12 tengah hari mengikut kedudukan kawasan pusat mengundi.

Di IPK Terengganu, pusat pengundian awal pertama ditutup ialah bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk pada 12 tengah hari, diikuti DUN Bandar pada 2 petang dan yang terakhir DUN Ladang pada 5 petang, manakala tiada pusat pengundian awal bagi DUN Wakaf Mempelam.

Terdahulu, semua pusat pengundian awal PRN dibuka pada 8 pagi hari ini bagi memberi ruang kepada 97,388 pengundi awal terdiri daripada 49,660 anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan 47,728 anggota polis bersama pasangan masing-masing menunaikan tanggungjawab mereka selaku pengundi awal.

Pusat pengundian di IPK Terengganu juga dibuka pada waktu yang sama bagi memberi laluan kepada 1,362 anggota polis dan 35 anggota tentera bersama pasangan memilih calon untuk mewakili mereka di Parlimen Kuala Terengganu, yang merupakan PRK pertama diadakan pasca Pilihan Raya Umum ke-15 (PRK15).

Menurut laman sesawang Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Daftar Pemilih Pilihan Raya yang digunakan untuk PRN dan PRK Kuala Terengganu adalah daftar pemilih terkini yang dikemaskini hingga 21 Jun 2023.

SPR menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian awal bagi PRN di enam negeri serta PRK Kuala Terengganu masing-masing pada 29 Julai dan 8 Ogos, manakala hari pengundian pada 12 Ogos ini dengan tempoh berkempen selama 14 hari bermula hari penamaan calon hingga 11.59 malam, 11 Ogos.

PRN ini melibatkan 36 kerusi DUN di Kedah; Kelantan (45); Terengganu (32); Pulau Pinang (40) Selangor (56) serta 36 DUN di Negeri Sembilan.

PRK Parlimen Kuala Terengganu diadakan susulan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada 27 Jun membatalkan kemenangan calon PAS Datuk Ahmad Amzad Hashim pada PRU15 selepas mendapati berlaku perbuatan rasuah. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply