Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat 3 RAMD atur gerak anggota bantu penduduk terjejas banjir di Kota Belud

3 RAMD atur gerak anggota bantu penduduk terjejas banjir di Kota Belud

by Muaz Rizqi

KOTA BELUD, 28 Dis – Tentera Darat Malaysia (TDM) melalui Batalion Ketiga Rejimen Askar Melayu Diraja (3 RAMD) telah diaturgerak bagi memberi bantuan kepada penduduk Kota Belud yang terjejas akibat banjir bermula 23 Disember 22 yang lalu.

Markas Divisyen Kelima Infantri Malaysia (5 Div) menerusi hantaran di media sosialnya memaklumkan, seramai 9 anggota 3 RAMD telah diatur gerak ke lokasi yang terjejas iaitu di Kota Belud bagi membantu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), pada Isnin.

“Beberapa kawasan kampung telah dinaiki air, antaranya ialah di Kampung Siasai Tamu, Kampung Bobot, Kampung Ejuk dan beberapa buah kampung lagi di sekitar Kota Belud,

“Atur gerak ini bertujuan memberi bantuan kepada penduduk kampung serta membantu PBT memindahkan mangsa-mangsa ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS),” jelas hantaran itu.

Menurut Markas 5 Div, bantuan kemanusiaan sebegini adalah sejajar dengan Tonggak Kelima Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Peningkatan Hubungan Tentera Darat dengan Awam, yang memberikan penumpuan kepada aspek pembentukan keyakinan dan pengiktirafan rakyat terhadap tentera.

Selain itu, terdapat 2 PPS yang telah dibuka di Kota Belud iaitu di PPS Dewan SK Chung Hwa dan Dewan SK Pekan Kota Belud.

Sehingga pagi tadi, seramai 135 orang mangsa yang terdiri daripada 56 keluarga dipindahkan ke PPS ini. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply