Home Pertahanan dan Keselamatan Isu tukar tanah MINDEF: MB Johor beri keterangan kepada PAC

Isu tukar tanah MINDEF: MB Johor beri keterangan kepada PAC

by Bernama

KUALA LUMPUR, 5 Jul – Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Parlimen bagi Prosiding Tukaran Tanah Kementerian Pertahanan (MINDEF), semalam.

Pengerusi PAC Wong Kah Woh dalam kenyataan hari ini, memaklumkan Onn Hafiz adalah saksi keempat prosiding itu berikutan pendedahan Jawatankuasa Siasatan, Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) kepada PAC, iaitu beliau mempunyai kaitan dalam projek pembinaan Kem Paloh di Kluang bermula 2016 dengan kaedah tukaran tanah.

“Dalam prosiding yang diadakan di Pejabat Daerah Kluang, Johor, Datuk Onn Hafiz hadir atas kapasiti sebagai bekas Setiausaha Politik kepada Menteri Pertahanan dari 2013 hingga 2018, dan siasatan PAC adalah menjurus kepada peranan yang dimainkan beliau dalam cadangan pembinaan Kem Paloh, Kluang mulai tahun 2016,” menurut kenyataan itu.

Wong memaklumkan Ketua Setiausaha Mindef Datuk Seri Muez Abd Aziz dan Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Mindef Datuk Dr Shahrazat Ahmad turut hadir memberikan keterangan di hadapan PAC dalam prosiding yang berlangsung selama dua jam, bermula pada 4 petang.

Beliau berkata, saksi-saksi yang telah dipanggil jawatankuasa itu sebelum ini bagi isu berkenaan adalah Pengerusi JKSTUPKK Tan Sri Ambrin Buang pada 16 Nov 2020; Muez pada 30 Nov 2020 dan Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada 1 Dis 2021.

Beliau berkata, jawatankuasa itu akan meneliti semua keterangan saksi dan seterusnya memuktamadkan laporan bagi prosiding berkenaan.

Projek tukaran tanah dan pembinaan baharu ini, yang bermula pada 2012 asalnya, melibatkan tukaran tanah kem asal iaitu Kem Kinrara, Selangor seluas 38.04 hektar, pembinaan fasiliti Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Sendayan, Negeri Sembilan dan pembinaan Kem Tentera Darat di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Namun pada 2016, cadangan pembinaan Kem Tentera Darat di Port Dickson, Negeri Sembilan telah ditukar menjadi cadangan pembinaan Kem Paloh, Kluang.

Wong berkata, sebelum prosiding bermula, PAC pada sebelah pagi melawat Kem Paloh seluas kira-kira 26.31 hektar bagi meninjau perkembangan pembinaan kem berkenaan yang dibangunkan bagi menempatkan Markas 33 Rejimen Artileri Diraja (33 RAD) dan 8 Skuadron Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD).-Bernama

 

Related Articles

Leave a Reply