Home Pertahanan dan Keselamatan Tentera Darat baiki rumah 8 beradik yatim piatu kehilangan ibubapa akibat COVID-19

Tentera Darat baiki rumah 8 beradik yatim piatu kehilangan ibubapa akibat COVID-19

by Air Times News Network

RAWANG, 23 Jul – Tentera Darat Malaysia (TDM) telah melaksanakan Program Jiwa Murni (PJM) bagi membantu 8 adik beradik yatim piatu yang kematian kedua ibubapa akibat jangkitan wabak COVID-19, petang semalam.

Kementerian Pertahanan Malaysia dalam hantaran di media sosialnya berkata, seramai 2 pegawai dan 25 anggota dari pasukan 11 Skuadron Semboyan Diraja (11 SSD) telah diaturgerakkan bagi membantu membaiki rumah seperti tandas, pendawaian elektrik dan sistem air.

“11 SSD juga turut membersihkan kawasan keseluruhan rumah bagi memastikan keselesaan kepada 8 beradik yang berumur 4 hingga 19 tahun tersebut,

“Pihak TDM juga turut menyumbangkan barang-barang keperluan asas berbentuk makanan untuk kegunaan harian mereka,” katanya.

Tambahnya, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah menziarahi dan menyantuni 8 adik beradik tersebut.

Ismail Sabri turut meminta pihak TDM mengkoordinasi bantuan dengan segera yang melibatkan kerosakan elektrik dan kebersihan kawasan rumah.

Dalam pada itu, anak syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) iaitu Boustead Holding Berhad, mengambil mereka sebagai anak angkat dan akan membiayai pengajian anak-anak Allahyarham sehingga berumur 18 tahun,

“Salah seorang anak Allahyarham bernama Muhammad Muzzakir pula akan ditawar bekerja secara tetap di Boustead,” ujarnya.

Pada masa yang sama, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Lembaga Zakat Selangor (LZS), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan lain-lain juga turut memberikan perhatian demi menjaga kebajikan anak-anak Allahyarham. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply