Home Pertahanan dan Keselamatan Kantoi cuba seludup PATI guna bas sekolah

Kantoi cuba seludup PATI guna bas sekolah

by Nurulhuda

TAWAU, 18 Jul – Pasukan Gerakan Am (PGA) berjaya mengagalkan cubaan 2 lelaki tempatan menyeludup keluar 11 Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dengan menggunakan sebuah van bertulis ‘Bas Sekolah’ di KM 21 Jalan Kalabakan-Keningau, pada Khamis.

Pegawai Pemerintah Batalion Ke-14 PGA , Superintendan Mohd Yacob Murad berkata kenderaan tersebut ditahan ketika anggotanya dari Kompeni B dan anggota polis dari Balai Polis Kalabakan yang sedang menjalankan tugas rondaan Operasi Benteng di laluan tikus di sekitar Daerah Kalabakan.

“Semasa pasukan polis menjalankan pemeriksaan, terdapat 2 orang lelaki tempatan masing-masing berumur 27 dan 44 tahun duduk di bahagian pemandu dan penumpang hadapan,

“Manakala seramai 11 orang penumpang lagi yang terdiri daripada 3 lelaki dewasa, 4 perempuan dewasa, 2 kanak-kanak lelaki dan 2 kanak-kanak perempuan berada dalam van tersebut,” katanya dalam hantaran Facebook rasmi Batalion 14 PGA, Tawau, semalam.

Mohd Yacob berkata kesemua 11 penumpang tersebut adalah warganegara asing dan tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.

“Pemandu dan penumpang van tersebut telah ditahan. Kesemua tangkapan dan rampasan di bawa ke IPD Tawau untuk tindakan dan siasatan,” tambahnya lagi.-airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply