Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Bina menara tinjau demi pastikan lokasi PKPD Selayang tidak bolos

Bina menara tinjau demi pastikan lokasi PKPD Selayang tidak bolos

by Air Times News Network

SELAYANG, 23 Apr – Pembinaan 9 menara tinjau oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) ke-6 kawasan Pusat Bandar Utara dan sekitar Pasar Borong Selayang  penting untuk mengekang dan memantau pergerakan penduduk setempat yang cuba melepasi kawalan pasukan keselamatan.

Panglima 12 Briged Infantri, Brigadier Jeneral Datuk Marzuki Mokhtar, berkata menara ini dibangunkan bagi memerhati halangan-halangan yang telah dipasang agar tidak dirosakkan oleh individu yang cuba menyeludup masuk atau keluar dari lokasi dikuatkuasakan.

“Sepanjang keadaan ini, lebih mudah kita mendirikan menara tinjau yang beroperasi 24 jam  bagi memudahkan pemantauan perimeter PKPD,

“Sekiranya berlaku sesuatu, ia memudahkan kita memanggil anggota tentera dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang sedang membuat rondaan untuk mengawal supaya tiada berlaku sebarang pelanggaran,” katanya kepada pemberita di tempat simpanan makanan, Unit Sitaan Jabatan Penguatkuasaan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, hari ini.

Menurut Marzuki, seramai 10 pegawai dan 222 anggota lain-lain pangkat (LLP) telah ditugaskan untuk memasang halangan kawat berduri di kawasan berkenaan yang dianggarkan sepanjang 4.3km itu serta ia dapat disiapkan dalam masa 3 jam.

Seramai 10 pegawai dan 222 anggota lain-lain pangkat (LLP) telah memasang halangan kawat berduri di kawasan PKPD Pasar Borong Selayang dan kawasan sekitar – Panglima 12 Markas Briged, Brig Jen Datuk Marzuki Mokhtar

“Kita telah berjaya memasang dalam masa 3 jam, satu percapaian yang terbaik kepada anggota yang benar-benar terlatih dan mampu melaksanakan tugas yang diberikan,” ujarnya.

Tambah Marzuki lagi, sehingga kini, anggota tentera yang bertugas di PKPD ke-6 ini adalah seramai 86 orang.

“Saya akan melihat dan mengkaji samada jumlah anggota akan dikurangkan lagi atau tidak. Dengan adanya menara tinjau, sudah pasti tidak memerlukan jumlah anggota yang ramai,

“Kerana kita bukan melawan dengan orang, kita melawan dengan musuh yang tidak nampak, tapi kita mengawal pergerakan orang keluar masuk,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKPD, anggotanya tiada sebarang masalah dan runggutan yang diterima.

“Kita (ATM) sentiasa melihat masalah ini. Saya yakin setiap anggota memahami dan mereka telah membuktikan kepada saya sepanjang tempoh sebulan yang lalu. Mereka benar-benar faham, komited dan terlatih,

“Apa sahaja keadaan kita (ATM) akan lakukan yang terbaik untuk negara,” kata Marzuki.

Menara tinjau di kawasan Pasar Borong Selayang yang dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan.

Semalam, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang TUDM berkata, pembinaan menara ini adalah inisiatif ATM supaya anggota lebih mudah melaksanakan tugas memantau termasuk sebarang cubaan individu untuk membolosi kawasan PKPD.

 

Related Articles

Leave a Reply