Home Semasa Ambil alih lebuh raya ikut kemampuan kerajaan – PM

Ambil alih lebuh raya ikut kemampuan kerajaan – PM

by Nurulhuda

LANGKAWI, 25 Feb – Proses mengambil alih semua lebuh raya di negara ini akan dilakukan secara berperingkat mengikut kemampuan kewangan kerajaan, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, pada masa ini kerajaan hanya berkemampuan untuk melaksanakan di empat lebuh raya terlebih dahulu.

Katanya, untuk memberhentikan kutipan tol kerajaan, mesti berbelanja besar untuk beli lebuh raya-lebuh raya di seluruh negara.

“Sejak mengambil alih kerajaan, Pakatan Harapan berfikir mengenai kaedah untuk menunaikan janji mereka.

“Kita tumpukan kepada yang mampu kita lakukan iaitu lebuh raya yang berada di Kuala Lumpur, tetapi kita akan perluaskan di tol tempat-tempat lain.

“Kita tidak mungkin dapat menghapuskan sepenuhnya kutipan tol tetapi kita buat mengikut fasa iaitu waktu-waktu tertentu tidak perlu bayar, ada masa kena bayar.

“Kos amat tinggi dan pada mula ini kita tumpu apa yang mampu di Kuala Lumpur dan akan diperluaskan di tempat-tempat lain mengikut kemampuan,” katanya ketika ditemui selepas melancarkan Kampungku Sihat peringkat kebangsaan dan bertemu rakyat di Pusat Khidmat Ahli Parlimen Langkawi, semalam.

Terdahulu, Pejabat Perdana Menteri mengeluarkan kenyataan kerajaan telah memulakan proses rundingan dengan Gamuda Bhd. (Gamuda) untuk mengambil alih konsesi empat lebuh raya yang dikuasai syarikat tersebut.

Lebuh raya berkenaan ialah Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint), Lebuh Raya Shah Alam (Kesas) dan Terowong Smart.

Mengikut cadangan pengambilan, kadar tol akan dihapuskan pada waktu bukan puncak antara pukul 11 malam hingga pukul 5 pagi.

Mengulas mengenai rundingan dengan Gamuda Berhad, Dr Mahathir berkata, proses tersebut dilakukan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply