Home SemasaGlobal 14 Perjanjian India-Perancis dimeterai

14 Perjanjian India-Perancis dimeterai

by Noor Sheila Amin

New Delhi, 12 Mac 18 – 14 perjanjian dalam bidang  pertahanan telah dimeterai hasil pertemuan antara Perdana menteri India, Narendra Modi dan perdana menteri  Perancis Emmanuel Macron. Perdana menteri Perancis Emmanuel Macron yang tiba di Lapangan terbang New Delhi pada jumaat lepas 9 Mac 18 akan melakukan lawatan kerja selama dua hari ke India.

Selain kerjasama dalam bidang pertahanan, perjanjian lain termasuk bidang keselamatan, tenaga nuklear dan perlindungan maklumat rahsia, keretapi, persekitaran, tenaga suria, kesedaran maritim dan pemeriksaan perdagangan dadah narkotik dan psikotropika bahan-bahan.

Beberapa perjanjian itu adalah bagi membolehkan pasukan pertahanan mereka mengakses kemudahan masing-masing dan memperluas sokongan logistik secara timbal balik yang merupakan petunjuk hubungan  strategik dan hubungan pertahanan antara India dan Perancis.

Perjanjian yang  ditandatangani oleh Menteri Pertahanan India Nirmala Sitharaman dan Menteri Pertahanan Perancis, Florence Parly, dimana perjanjian itu akan memfasilitasi penyediaan bantuan logistik, bekalan dan perkhidmatan antara angkatan bersenjata diberi kuasa kepada kedua buah negara semasa lawatan di pelabuhan, latihan bersama, serta usaha bantuan kemanusiaan dan bencana.

Kedua-dua pihak juga menandatangani perjanjian kerahsiaan baru bagi menggantikan pakatan 2008, yang melindungi kerajaan daripada berkongsi maklumat rahsia mengenai perjanjian pertahanan, termasuk perjanjian pesawat pejuang Rafale. Ia ditandatangani antara penasihat diplomatik NSA Ajit Doval dan Perancis Philippe Etienne. Perjanjian itu adalah tentang pertukaran dan perlindungan timbal balik maklumat rahsia yang dilindungi.

Presiden Perancis, Emmanuel Macron menegaskan bahawa kerjasama pertahanan antara Perancis dan India kini mempunyai “makna baru”, dimana “India telah membuat keputusan berhubung pembelian 36 buah jet pejuang Rafale kerana ia adalah kontrak jangka panjang yang saling menguntungkan.

Justeru itu juga, kedua-dua negara juga telah bersetuju untuk mewujudkan dialog pertahanan tahunan di peringkat menteri. “Kerjasama pertahanan kami sangat kuat dan kami anggap Perancis di antara mitra pertahanan yang paling dipercayai,” kata Modi.

Selain itu juga, India dan Perancis menyeru semua negara untuk bekerjasama dalam memusnahkan pusat dan infrastruktur selamat pengganas, mengganggu rangkaian pengganas dan saluran pembiayaan mereka,menghentikan pergerakan pengganas merentas sempadan seperti Al Qaeda, Daesh / ISIS, Jaish-e-Mohammed , Hizbul Mujahideen, Lashkar-e-Taiba, dan sekutunya serta kumpulan pengganas mengancam keamanan dan keamanan di Asia Selatan dan rantau Sahel.

Related Articles

Leave a Reply