Home Semasa Malaysia dan negara-negara D-8 nyatakan solidariti perjuang nasib rakyat Palestin

Malaysia dan negara-negara D-8 nyatakan solidariti perjuang nasib rakyat Palestin

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 9 Jun – Malaysia dan negara-negara anggota Majlis Menteri-Menteri Luar Negeri Kumpulan Lapan Negara Membangun (D-8) meluluskan deklarasi berkaitan situasi di Gaza.

Kementerian Luar Negeri (Wisma Putra) dalam satu kenyataan memaklumkan, Malaysia dan negara-negara anggota D-8 telah sebulat suara menyatakan solidariti dan sokongan jitu kepada perjuangan rakyat Palestin dalam mencari penyelesaian terhadap krisis yang berlaku di Gaza, seperti yang digariskan dalam deklarasi mesyuarat tergempar yang telah diluluskan.

Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Tergempar D-8 berkaitan Situasi di Gaza, pada 8 Jun di Istanbul turut dihadiri oleh rakan sejawat beliau dari Negara-Negara Anggota D-8.

Menurut Wisma Putra, pada mesyuarat itu, Mohamad menegaskan pendirian Malaysia berhubung isu Palestin dan menekankan 4 perkara utama iaitu:

  • D-8 secara sebulat suara menyokong pelaksanaan gencatan senjata yang kekal.
  • Menghentikan dana dan bantuan kepada Israel termasuk kerjasama ekonomi yang menyumbang kepada ketenteraan dan kependudukan haram rejim Israel.
  • Meningkatkan bantuan kemanusiaan dan memastikan bantuan dapat disampaikan dengan selamat dan tanpa halangan kepada Palestin.
  • Negara-negara anggota menubuhkan kerjasama di antara D-8 dan Palestin.

Deklarasi tersebut, antara lain turut mengutuk sekeras-kerasnya tindakan keganasan yang berterusan oleh Israel di Gaza dan Wilayah Palestin yang Diduduki, menuntut gencatan senjata segera, kekal dan tanpa syarat; dan menyokong usaha-usaha pemulihan ekonomi dan pemulihan Gaza selepas pengunduran rejim Israel.

Mohamad juga telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Menteri Luar Turki, Hakan Fidan dan bertukar pandangan mengenai pelbagai isu kerjasama antarabangsa, serantau dan dua hala yang berkepentingan, terutamanya berkenaan isu Gaza.

Penyertaan Malaysia di Mesyuarat Tergempar tersebut adalah sebahagian daripada usaha-usaha berterusan dan komitmen jitu negara dalam memperjuangkan isu Palestin di pelbagai platform antarabangsa.

Menurut Wisma Putra lagi, Usaha Negara diteruskan melalui penyertaan Menteri Luar Negeri ke Persidangan Peringkat Tinggi “Call for Action: Urgent Humanitarian Response for Gaza” pada 11 Jun ini di Jordan.

Penyertaan Malaysia di Persidangan ini, atas jemputan Raja Jordan, Raja Abdullah II, Presiden Republik Arab Mesir, Abdel Fattah El-Sisi dan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, mencerminkan keyakinan masyarakat antarabangsa ke atas komitmen Negara membantu rakyat Palestin.-airtimes.my

#semasa #airtimes #Malaysia #Palestin #Gaza

Related Articles

Leave a Reply