Home Semasa #Semasa: Anwar seru rakyat memaknai kemerdekaan dengan jiwa, pemikiran

#Semasa: Anwar seru rakyat memaknai kemerdekaan dengan jiwa, pemikiran

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 30 Ogos – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru seluruh rakyat agar memartabatkan negara dengan memaknai kemerdekaan negara dari segi jiwa dan pemikiran yang merdeka.

Bercakap dalam Majlis Amanat Perdana sempena Hari Kebangsaan 2023, beliau menjelaskan, memaknai merdeka bermaksud daripada pimpinan tertinggi sehingga rakyat harus sedar bahawa bumi bertuah Malaysia merupakan satu amanah yang perlu dipertanggungjawabkan.

Jelasnya, usaha untuk memastikan jiwa merdeka juga harus saling berterusan dalam mengangkat Malaysia sebagai sebuah negara yang hebat dan gagah di Asia Tenggara.

“Dari pimpinan tertinggi sehingga rakyat harus tahu bahawa negara ini adalah suatu amanah dan segala kuasa yang ada di peringkat kecil (sama ada) di kampung (iaitu) penghulu, pejabat daerah sehingga lah di Jabatan Perdana Menteri (JPM) mesti melahirkan manusia yang jiwanya merdeka, yang tidak sanggup negara ini dijadikan perkakas untuk memperolehi habuan untuk golongan elit,

“Usaha memastikan jiwa merdeka itu harus saling berterusan, memaknai merdeka maknanya segala khazanah, kekuatan dan usaha adalah untuk mengembalikan hak kepada rakyat dan mengangkat martabat negara ini,

“Saya yakin kalau semangat ini ada di kalangan rakyat, Malaysia akan muncul sebagai negara yang hebat dan gagah di Asia Tenggara,” katanya ketika berucap di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, hari ini.

Majlis itu juga disiarkan secara langsung di televisyen tempatan dan media sosial.

Mengulas lanjut, beliau berkata, kesatuan dan perpaduan yang dipupuk pada hari ini bertujuan untuk menjamin masa hadapan melalui dasar dan pelaksanaan, walaupun ada sebahagian kecil yang tidak menyenanginya.

Anwar turut menegaskan bahawa Malaysia Madani dibawah kepimpinan Kerajaan Perpaduan akan teurs mempertahan dan menegakkan hak setiap rakyat.

“Kita kena pertahan semangat bahawa negara ini milik semua rakyat. Kesatuan dan perpaduan ini (perlu) dipupuk untuk dijamin masa depannya mulai sekarang,” jelasnya lagi.

Anwar turut menjelaskan, antara syarat untuk mencapai aspirasi itu adalah dengan memastikan ‘merdeka rakyat’ iaitu sebuah masyarakat yang merdeka minda dan jiwanya serta bebas daripada pandangan pemikiran penjajah dan pemikiran jumud.-airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply