Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara #Pertahanan: TUDM, FASF tingkat kebolehoperasian dalam Misi PEGASE 23

#Pertahanan: TUDM, FASF tingkat kebolehoperasian dalam Misi PEGASE 23

by Nurulhuda

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xtiiTcJtpoY[/embedyt]

 

SUBANG, 27 Jun – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bersama Tentera Udara dan Angkasa Lepas Perancis (FASF) laksana latihan bersama bagi mengukuhkan lagi kerjasama serta kebolehoperasian melalui Misi Udara Penonjolan Kuasa Udara Jarak Jauh (Long-Range Power Projection, PEGASE 23).

Misi yang bermula sejak semalam ini melibatkan 4 buah pesawat tempur Rafale, 2 pesawat pengisi bahan bakar Phénix A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) dan sebuah pesawat pengangkut A400M Atlas milik FASF.

Timbalan Ketua Staf 1, Markas Pemerintahan Operasi Udara Pangkalan Udara Subang, Brigedier Jeneral Ayub Khan Mohammad Khan berkata, latihan bersama itu merupakan kolaborasi kali pertama TUDM dan FASF.

Menurutnya, latihan bersama tersebut dapat membantu dalam mengukuhkan kerjasama diantara TUDM dan FASF dan meningkatkan kebolehoperasian.

Tambahnya, latihan tersebut melibatkan beberapa aset termasuk pesawat pengangkut A400M, pesawat pengangkut SU-30MKM dan pesawat F/A-18D (Hornet).

“Latihan bersama seperti ini dilihat bakal mengeratkan lagi kerjasama baik dan kebolehoperasian (interoperability) di antara TUDM dan FASF selari dengan keadaan persekitaran geopolitik semasa,

“Kami memahami objektif FASF untuk bergerak kemana-mana sahaja dengan aset yang mereka ada. Saya dimaklumkan FASF akan berhenti di 10 negara dan melakukan 14 interaksi dengan rakan kerjasama di mana membantu meningkatkan industri aeronautik,

“Kami berterima kasih kepada FASF kerana menjayakan misi ini,” katanya kepada pemberita di Pangkalan Udara Subang, hari ini.

Terdahulu, seramai 19 orang pegawai dan anggota FASF tiba di Pangkalan Udara Subang lewat petang semalam dengan pesawat A400M sebagai sebahagian Misi Pegase 23 ke Malaysia mulai 25 hingga 28 Jun.

Misi tersebut adalah sebahagian daripada diplomasi ketenteraan melalui Long Range Power Projection Perancis di rantau ini.

Sementara itu, Duta Perancis ke Malaysia, Axel Cruau berkata, Misi PEGASE 23 akan singgah di 11 persinggahan melibatkan 10 negara menerusi kerjasama dengan 14 tentera udara rakan kongsi.

Beliau berkata, PEGASE 23 ini melibatkan 10 pesawat tempur Rafale, 5 pesawat pengisi bahan bakar Phénix A330 MRTT dan 4 pesawat pengangkut A400M Atlas bersama lebih 330 kru FASF.

“Bagi latihan di Malaysia, sebanyak 4 buah pesawat tempur Rafale, 2 MRTT dan sebuah A400M akan menjalani latihan bersama TUDM sebelum kembali ke Perancis,

“Kedutaan Perancis ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak berkuasa Malaysia kerana mengalu-alukan misi ini dan latihan bersama yang akan dijalankan,” ujarnya. –airtimes.my

Galeri gambar:

Related Articles

Leave a Reply