Home Semasa 36 jemaah umrah Malaysia terkandas di Arab Saudi selamat tiba di KLIA

36 jemaah umrah Malaysia terkandas di Arab Saudi selamat tiba di KLIA

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 4 Nov – Seramai 36 jemaah umrah warganegara Malaysia yang terkandas di Arab Saudi selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi tadi.

Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini berkata, kumpulan pertama ini adalah daripada 63 jemaah umrah yang terkandas sejak Jun lalu itu tiba pada jam 5.50 pagi.

“Baki seramai 27 orang jemaah lagi akan dibawa pulang menerusi penerbangan seterusnya,

“Urusan membawa pulang jemaah umrah yang terkandas ini telah dilaksanakan dengan mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi,

“Ini adalah untuk memelihara hubungan dua hala antara Malaysia dengan Arab Saudi dan keistimewaan diberikan kepada Malaysia seperti Visa Pelancong yang hanya diberikan kepada 49 negara sahaja,” katanya.

Menurutnya, kerajaan Malaysia ingin merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang terbabit dalam membantu usaha ini.

“Kementerian Luar kekal komited untuk memastikan keselamatan serta kebajikan warga Malaysia di luar negara sentiasa terpelihara melalui bantuan konsular berdasarkan kepada Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Konsular 1963,

“Warganegara Malaysia adalah dinasihatkan sentiasa mematuhi dan menghormati undang-undang negara tuan rumah bagi mengelakkan sebarang kesulitan ketika berada di luar negara,” jelasnya.

Terdahulu, Wisma Putra dan Pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) dalam satu kenyataan berkata, jemaah tersebut terdiri daripada 28 dewasa dan 35 kanak-kanak terkandas di Arab Saudi.

Kesemua jemaah telah dibawa ke Madinah oleh kumpulan tarekat Naqsyabandiyah Al-Kholidiah untuk mengerjakan ibadah umrah pada Mac lepas.

Bagaimanapun, jemaah umrah warga Malaysia hanya berada di Madinah dan tidak pernah dibawa ke Mekah untuk menyempurnakan ibadah umrah.

“Susulan daripada pelanggaran undang-undang tempatan, ketua kumpulan tarekat berkenaan telah diusir keluar oleh Kerajaan Arab Saudi pada 20 Ogos 2022,” ujarnya. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply