Home Pertahanan dan Keselamatan Anggota terlibat rompakan: ATM serah sepenuhnya kepada pihak polis

Anggota terlibat rompakan: ATM serah sepenuhnya kepada pihak polis

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 6 Okt – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengesahkan laporan 20 anggota tentera disiasat bagi membantu pihak polis berhubung 2 kes rompakan berkumpulan di perairan Semporna.

Ia melibatkan 2 insiden berasingan, masing-masing pada 15 dan 18 Ogos lalu.

Sehubungan itu, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, pihaknya menyerahkan perkara berkenaan kepada pihak berkuasa.

Pada masa sama, tegasnya, ATM akan memberi kerjasama sepenuhnya dalam membantu siasatan untuk proses tindakan selanjutnya.

“Ditegaskan bahawa ATM tidak berkompromi dengan mana-mana pihak dalam isu melibatkan sebarang jenayah atau pelanggaran disiplin terutama di kalangan warga ATM,

“Ketegasan ini penting kerana ia boleh mencemarkan imej ATM sebagai sebuah organisasi yang mendukung konsep integriti dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan oleh negara,

“Semua pihak juga diminta tidak membuat sebarang spekulasi atau sebarang kenyataan yang boleh mengganggu proses siasatan kes berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Semalam, Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengesahkan 20 anggota tentera ditahan kerana disyaki terlibat dalam 2 rompakan di Semporna.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, semua suspek ditahan susulan dua laporan diterima pihak berkuasa pada 15 dan 18 Ogos lalu.

Menurut beliau, penahanan itu dibuat bagi membolehkan pihak berkuasa melakukan siasatan kes rompakan yang berlaku di Pulau Siamil, Ogos lalu.

Kedua-dua kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan iaitu rompakan berkumpulan.

Kesemua suspek sudah dijamin pada 25 September lalu namun siasatan lanjut masih dijalankan. -aitimes.my

Related Articles

Leave a Reply