Home Pertahanan dan Keselamatan Hikayat Armada Siri 2: Lewatnya LCS, TLDM yang merana – bagaimana dengan kedaulatan Malaysia?

Hikayat Armada Siri 2: Lewatnya LCS, TLDM yang merana – bagaimana dengan kedaulatan Malaysia?

by M.Daim

Dalam siri sebelum ini, penulis telah mengupas serba sedikit isu keusangan aset yang melanda TLDM dan juga jangkaan komposisi armada yang mempunyai hanya 3 kapal kombatan. Siri pertama artikel Hikayat Armada boleh diakses pada pautan ini.

Pada siri ke-2 kali ini, penulis akan mengupas kesan kelewatan LCS kepada TLDM. Selamat membaca. 

Bulan Kemerdekaan negara, Ogos telah diwarnai dengan kisah kelewatan perolehan Kapal Tempur Pesisir (Littoral Combat Ship, LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Kelewatan perolehan aset ini telah menjadi tumpuan ramai tanpa mengira lapisan masyarakat selepas Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara menerbitkan laporan berhubung isu ini.

Mungkin ada hikmahnya apabila kisah ini menjadi timbul. Segenap masyarakat mula prihatin dan memberikan perhatian kepada keadaan semasa aset Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya TLDM.

Apa yang berlaku pada LCS adalah sebahagian kecil (tip of the iceberg) daripada perkara besar yang membelenggu ATM dan TLDM. Isu keuzuran aset pasukan pertahanan negara bukanlah sesuatu yang baharu dan ia telah lama diutarakan dalam media.

Kekuatan kombatan armada TLDM perlu diperkuatkan di kedua-dua wilayah perairan utama negara. Foto: Twitter MPA Timur

Pun begitu, sesuatu masalah tidak akan dapat ditangani dengan lebih baik sekiranya ia tidak difahami dan didalami dengan lebih mahupun teratur. Pada masa yang sama, usaha sebegini tidak sepatutnya bermusim dan wajar diberi fokus secara teliti pada sepanjang masa.

Tambahan pulan, perolehan LCS merupakan komponen kritikal dalam rancangan Transformasi 15-to-5 yang bermatlamat untuk memastikan keupayaan TLDM sentiasa berada di tahap sepatutnya dalam mempertahankan kedaulatan perairan negara.

‘Bendera amaran yang terabai’ 

Pada awal tahun 2022, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany telah memberikan gambaran tentang tahap kesiagaan aset TLDM pada tahun 2021.

Disebalik kemampuan dan keupayaan TLDM untuk memenuhi amanah dalam mempertahankan kedaulatan perairan negara, kesiagaan aset TLDM hanya berada di tahap memuaskan dan tidak mencapai sasaran yang sepatutnya.

“Walau bagaimanapun, secara purata, kesiagaan aset kita masih berada di tahap yang memuaskan sahaja dan belum mencapai sasaran yang telah ditetapkan,

“Justeru, masih terdapat banyak ruang dan usaha yang perlu dipertingkatkan bagi memastikan kesiagaan aset kita mampu mencapai ke tahap yang terbaik,” kata Mohd Reza dalam Perutusan Tahun Baharu 2022 Panglima Tentera Laut.

TLDM sedaya upaya untuk memenuhi amanah dalam mepertahankan kedaulatan negara namun mereka memerlukan aset dan taring yang setara dengan pemodenan semasa. Foto: Twitter MPA Timur.

Isu keusangan aset TLDM sekali lagi disuarakan oleh beliau semasa Hari Ulang Tahun TLDM ke-88 pada 27 April lalu. Beliau menyatakan hampir 61 peratus aset yang dioperasikan oleh angkatan laut negara telah melebihi had umur asal reka bentuk dan berada dalam keusangan.

Namun begitu, Panglima Armada Barat, Laksamana Madya Datuk Abu Bakar Md. Ajis menyatakan 75 peratus daripada aset yang dimiliki oleh TLDM telah menjangkau usia 40 ke 50 tahun. Beliau menyatakan perkara tersebut semasa sidang media Majlis Menyambut Kepulangan KD LEKIR dari menyertai Eksesais RIMPAC 2022 pada Sabtu lalu.

Beberapa hari sebelum itu, Panglima Armada Timur, Laksamana Madya Datuk Sabri Zali menyatakan TLDM amat memerlukan aset baharu seperti LCS bagi memastikan angkatan laut itu berupaya dalam melaksanakan tugas-tugas mereka bagi mempertahankan kedaulatan perairan.

Malah, beliau menegaskan, TLDM tidak akan mampu berbuat apa-apa sekiranya berlaku konflik sekiranya kita tidak mempunyai bilangan kombatan yang mencukupi dalam armada.

‘Apakah kesan kelewatan LCS kepada TLDM?’

 Seperti yang kita sedia maklum, projek perolehan LCS mengalami kelewatan yang teruk di mana tiada satu kapal pun telah diserahkan kepada TLDM. Peristiwa menimpa LCS umpama ulangan igauan ngeri dalam perolehan New Generation Patrol Vessel) yang dihadapi pada satu ketika dahulu.

Jika melihat perancangan asal, TLDM pada ketika ini sekurang-kurangnya telah mengoperasikan 5 daripada 6 buah LCS. Sayangnya, perkara ini tidak menjadi kenyataan.

Kelewatan LCS telah memaksa TLDM untuk mengatur strategi tersendiri bagi memastikan aset-aset yang berusia dapat dioperasikan oleh mereka bagi memenuhi amanah mempertahankan kedaulatan perairan tanah air.

Keupayaan kombatan TLDM tidak hanya terletak pada meriam semata-mata tetapi mereka turut memerlukan keupayaan untuk melaksanakan operasi dalam domain lain. Foro: MPA Timur.

Aset-aset semasa TLDM terpaksa dikerah sepanjang tahun. Adakalanya aset-aset ini dioperasikan menjangkaui rutin selenggaraan yang dirancang. Situasi ini bukanlah sesuatu perkembangan yang baik buat TLDM walaupun langkah ini dibuat bagi memenuhi keperluan operasi.

Secara analogi mudah, kita tidak mahu kereta yang dimiliki terlepas daripada jadual pemeriksaan dan selenggaraan rutin. Situasi sebegini sudah tentu kita tidak ingin berlaku kerana ia akan membawa pelbagai risiko terutamanya dari aspek keselamatan. TLDM sudah tentu tidak mahu perkara ini berlaku dalam pengoperasian aset-aset mereka. Namun, amanah perlu diutamakan walaupun mereka terpaksa menanggung risiko.

Antara operasi yang dilaksanakan oleh TLDM adalah rondaan, memintas pencerobohan dan memperagakan kehadiran aset bagi mempertahankan kedaulatan perairan.

Sehingga kini, pelbagai dasar dan polisi pertahanan telah digubal termasuk Kertas Putih Pertahanan. Penulis percaya, matlamat kesemua dasar dan polisi ini adalah untuk memastikan kedaulatan dan kemerdekaan negara dapat dipertahankan dari sebarang bentuk ancaman.

Akan tetapi, segala bentuk matlamat, dasar mahupun polisi yang digubal tidak akan bermakna sekiranya ATM khususnya TLDM masih lagi dibelenggu dengan senario sebegini.

Pengoperasian aset yang usang akan berhadapan dengan pelbagai cabaran. Ini termasuk kekerapan kerosakan, keupayaan kuasa tempur yang tidak setanding dengan ancaman dan juga perbelanjaan yang tinggi kerana perlu memastikan aset yang ‘berumur’ ini masih ‘bernyawa’ untuk dikerah.

Perolehan 4 buah LMS pertama masih belum boleh mengubati keuzuran yang dialami oleh TLDM. Foto: MPA Timur.

Situasi sebegini secara tidak langsung akan menggugat semangat (morale) anggota TLDM. Situasi sebegini bukanlah sesuatu yang diingini oleh kita semua.

Dalam mempertahankan kedaulatan perairan yang luas, mereka perlu dilengkapi dengan aset yang setara dengan ancaman yang dihadapi dalam penugasan mereka. Mempertahankan kedaulatan perairan negara merupakan salah satu daripada objektif strategik pertahanan negara. Malah, dua kawasan daratan negara – Semenanjung Malaysia serta Sabah dan Sarawak – dipisahkan oleh Laut China Selatan.

Malah, keluasan perairan negara adalah 2 kali ganda berbanding kawasan daratan. Dengan melihat apa yang berlaku di sekeliling kita, sudah tentu Malaysia perlu bersiap sedia untuk hadapi apa jua keadaan.

Pengukuhan keupayaan kombatan TLDM merupakan salah satu cara untuk memastikan aspek cegah rintang negara dapat dipenuhi dalam mencapai objektif strategik negara. – airtimes.my

Nantikan siri ke-3 pada 7 September ini.

Related Articles

Leave a Reply